Тава е заявил икономическият министър Делян Добрев, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета в сряда. Тази сума представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, уточнява той.

Не става ясно дали това е цялата сума на широко коментираната отстъпка (която трябваше да е 115 млн. долара) или частта от нея, която подлежи на връщане.
Договорът за "Южен поток", както и новият договор за доставка на газ трябваше да бъдат подписани днес, но това бе отложено заради националния траур.

Препоръчваният вариант на трасе е с обща дължина  535685 метра и с обща индикативна строителна стойност от 3 308,65 млн. евро, казва още Добрев. Тя ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и ОВОС.
"Тъй като се чуха спекулации защо нашият газопровод е по-скъп от сръбския, тук следва да обърна внимание, че дължината на българското трасе с лупингите е почти два пъти по-голяма от дължината на сръбското трасе, имаме много повече съоръжения като измервателни станции, компресорни станции, отколкото сръбския вариант", обяснява министърът.

Целевият срок на откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 годинил Вътрешната норма на възвръщаемост, заложена в протокола е 8% (номинален) от собствените средства на страните, вложени в проекта и тя трябва да бъде достигната за 25 след издаване на решение за експлоатация.

Както вече е известно, ще се търси проектно финансиране, тоест бюджетът няма да вади пари. Ако не се осигури 100% проектно финансиране, ОАО „Газпром“ ще осигури средствата за покриване до 30% на собственото участие на „БЕХ“ ЕАД (тоест над 1 млрд. евро), като тези пари ще се връщат чрез дивидентите от дейността н „Южен поток България“ АД, става ясно от стенограмата.

Вчера "Газпром" категорично отхвърли обвързването на подписването на инвестиционното решение за Южен поток и подписването на новия газов договор за България, в сила от 1 януари. Според представители на компанията, двете събития просто съвпадат по време, предаде кореспондентът на БНТ.

Леонид Чугунов - ръководител "Международни проекти" в Газпром, отрече, че преговорите по цената продължават и коментира многозначително: "Добра ще бъде цената. Всички са доволни. Всички казват - скъпо е, скъпо е - но продължават да купуват".

Не стана ясно дали ще има ново намаление след направената вече само за тази година отстъпка от 11 процента. С нея сега България купува хиляда кубически метра за 472 долара и девет цента. За сравнение Полша си извоюва 16% отсъпка или газ за по 460 долара.