Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви на извънреден брифинг, че проверки в Спешната помощ след случая на починалата млада жена в понеделник в София, както и цялостен одит в работата на службата, са показали лоша организация, лош контрол и проблем с недостига на кадри, съобщиха БНР и "Дневник".

В понеделник 40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова почина в очакване на линейка. От Спешна помощ заявиха, че няма забавяне.

"Макар че Гелев не носи отговорност за конкретния случай, тъй като той е в отпуск, организацията е негово дело, както и на заместника му", добави  зам.-министърът.

На въпрос дали е вярно, че Гелев умишлено не запълва незаетите щатни бройки в центъра, които са почти половината от всички, за да усвоява парите от бюджета, той коментира, че се прави вътрешна проверка точно по този въпрос.

В момента в Центъра за спешна медицинска помощ в София работят 90 лекари, а щатните бройки са 189.
Средномесечно трябва да има 30 екипа, а за март са работили 20 екипа, през април - 21.

Пенков напомни, че приоритетът на министерството за тази година е спешната помощ и се изготвят поръчки за инвестиции за 22 млн. лв., които ще са за изграждане на центрове и филиали за спешна помощ и за линейки.

"В рамките на 3 г. ще са необходими 140 млн. лв. за сферата на спешната помощ. Ще бъде дадена възможност за кариерно развитие, за да стане отново привлекателна работата в центровете за спешна помощ", каза още той, предаде БТА.

Тази година във висшите училища ще се обучават "лекарски асистенти и парамедици, с които ще се подсилят екипите на спешните медици".

По повод смъртта на Елизабет Димитрова, от Спешна помощ вчера обясниха, че сигналът бил получен при тях в 20,31 ч. Тъй като в този момент нито един от 12-те медицински автомобила, които били на смяна, не бил свободен, изтеглили от адрес. Линейката пристигнала на мястото след 18 минути при норматив 20.

"Линейката, отишла на мястото, не е била оборудвана, тъй като това е резервна линейка. Основната напълно оборудваната линейка е била в сервиз, а д-р Чакърова не е дооборудвала с дефибрилатор, който имаме на разположение в аптеката", обясни днес по Нова телевизия д-р Ангел Ангелов от Спешна помощ.

„Ако линейката е била пристигнала навреме, е имало възможност да се направи интубация или директен сърдечен масаж", добави той.

Близките на Димитрова ще съдят Спешна помощ и дошлата на място д-р Чакърова поради немарливост.
Министърът на здравеопазването Таня Андреева нареди проверка на случая.