На срещата генералният секретар на организацията Ирина Бокова заяви, че ЮНЕСКО е предупредила страните и основните музеи по света за възможна поява на откраднати от джихадистите артефакти.

Организацията освен това е призовала Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, забраняваща продажбата на всякакви предмети, свързани с културното наследство на Ирак и на Сирия.

ЮНЕСКО е споделила информация и координати с генералните щабове на страните, извършващи удари в двете държави, за да избегнат те бомбардировки на исторически обекти, посочи Бокова.

В Ирак обаче ИД е превзела множество дворци и обекти и ги е превърнала в свои бази, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Екстремистите са унищожили гробници, църкви и ценни ръкописи в Мосул, Тикрит и други райони на Ирак. Освен това са разкопали обекти с цел продажба на предмети в чужбина, което Ирина Бокова определи като културно прочистване.

Това, което знаем, е, че се унищожават църкви, гробници, буквално преди два дни е унищожена една стара арменска църква, унищожават се много статуи. Имаме данни, че се правят много незаконни разкопки. С парите от разпродадените ценности финансират дейността си. Това за нас е една голяма трагедия и поради тази причина направихме поредица от срещи, каза Ирина Бокова пред БНР.

Съмнявам се ислямистите да чуят нашите призиви, макар че ние сме предприели действия с Международния наказателен съд, когато подобни действия се случиха в Мали преди две години, ние работим с него, за да могат извършителите на такива престъпления да могат да бъдат подведени под международна наказателна отговорност, коментира Бокова.

Много трудно е да се разбере каква част от културното наследство е преминало границата и е разпродадено. Това, което можем да направим, е да призовем всички, които имат някакво отношение, които биха могли да спрат този незаконен трафик, да го направят, каза още генералният секретар на ЮНЕСКО.

Тя обясни и каква е според нея причината ислямистите да разрушават културно наследство:

"Екстремистите искат да разрушат, да заличат цяла една история. Те искат да заличат идентитет, има разследване на религиозни малцинства, разрушават се църкви и ислямските паметници, които не съответстват на тяхното разбиране за религиозна принадлежност."