"Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия", заяви Путин на пресконференция след срещата си с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер, предаде БТА.

Руският президент подчерта, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. "Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани", заяви Путин.

Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.

Подготвяните от Киев президентски избори "сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори", отбеляза Путин.

Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти "да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна".

Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна.

Руският президент каза още, че Русия е оттеглила въоръжените си сили от границата с Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

Кризата в Украйна се развива по най-неблагоприятния сценарий и вината е на "организаторите на държавния преврат" в Киев, каза още той.

Путин смята, че кризата в Украйна може да бъде решена чрез пряк диалог между Киев и Югоизточна Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел е предложила това да стане чрез "кръгла маса", Русия е съгласна на такъв вариант.

Буркхалтер, който е в Москва, заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. "Пътната карта" на ОССЕ за Украйна се свежда до спиране на огъня, деескалация на напрежението, установяване на диалог и избори.

Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е "двойно безпристрастна" в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. "Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни", заяви Буркхалтер.

По-рано председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочи, че Европейският съюз е готов при по-нататъшно задълбочаване на кризата в Украйна да наложи нови санкции на Русия. Той добави, че ЕС е готов за тази стъпка, но оставя вратата за преговори с Москва отворена, включително и за нова преговорна среща в Женева.

Междувременно кандидатът за президент на Украйна Петро Порошенко призова Европа и САЩ да затегнат санкциите срещу Русия, ако Кремъл подкрепи провеждането на сепаратистки референдум в Източна Украйна. Той обаче остави открита възможността за референдум в бъдеще, след като ситуацията в Украйна се стабилизира.

АНКЕТА: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?