"Уроците от двете световни войни не трябва да се забравят", каза германският канцлер. "Военното решение е изключено. Фокусираме се върху разрешаването на конфликта чрез дипломатически средства", допълни Меркел.

Тя подчерта, че Германия ще подкрепи Украйна в нейния труден път и ще поддържа разумно партньорство с Русия.

Вчера Великобритания също се противопостави на военна намеса в Украйна.

Меркел призова Путин в телефонен разговор да помогне за освобождаването на военните наблюдатели от ОССЕ в Украйна.

Руският президент Владимир Путин води разговор с канцлерката на Германия Ангела Меркел и заяви, че в момента най-важно за разрешаването на кризата в Украйна е изтеглянето на военните подразделения от източната част на страната, прекратяването на насилието и предприемането на национален диалог с широко участие, съобщи пресслужбата на Кремъл, отбелязвайки, че разговорът е бил по инициатива на германската страна.

"Предложено бе обсъждане на кризисното развитие на обществено-политическата ситуация в Украйна. Меркел се обърна с молба за съдействие за освобождаването на задържаните в югоизточната част на Украйна военни наблюдатели от редица европейски страни, включително от Германия", посочва пресслужбата. Путин подчерта, че сега най-важно е да се изведат военните подразделения от югоизточните области, да се прекрати насилието, незабавно да се предприеме широк национален диалог в рамките на процеса за конституционна реформа с привличането на всички региони и политически сили. "Двете страни отбелязаха, че е важно максималното и повсеместно задействане в Украйна на посредническия потенциал на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", посочва пресслужбата на руското президентство. Лидерите на Русия и германия са се споразумели в близко време да проведат нов телефонен разговор.