Сумите варират от 60 евро до 1500 евро. По традиция най-скъпи са езиковите "зелени" училища в чужбина, които започват от 700 евро и стигат до 2500 евро.

Коректните цени за България се движат между 120 и 180 лева за организиране на едноседмично "зелено" училище на дете, училищата за предизвикателства стигат до 420 лева, каза Румен Драганов. По думите му заради общата тенденция на задържане на цените в туризма през последните години не се очаква увеличение на тези стойности и през 2013 година.
През последните три години статистиката отчита тенденция на задържане на едни и същи равнища на броя на организираните пътувания с такава цел и те формират под един процент от приходите в туризма, отчете експертът.

Най-търсените са "зелените" училища за предизвикателства и училища, основани на скаутски принцип. Ходенето на лагер, за да се запознаят децата с природата, селското стопанство или определен предмет на открито, също се радва на популярност сред родители и деца.
По-заможният българин е склонен да прати децата си на езиково обучение на "зелено" училище в чужбина.

В зависимост от целите на нетрадиционното училище се определя и предпочитаната хотелска база за настаняване на децата. Обикновено, когато "зеленото" училище е с акцент предизвикателство в природата, се избират планински хижи - с категория два или три еделвайса, ако е в планински хотели или къщи за гости - категорията е две или три звезди. Ако училището е с цел езиково обучение или друга форма, която включва преподаване, е добре да се избират хотели с по-висока категория, заради по-добрата техническа база, съветват експертите.

По принцип в категории четири и пет звезди не се приемат деца за "зелени" училища, освен ако хотелът изрично не е заявил, че е от типа хотели, които са отворени към деца. Основната причина по-скъпите хотели да не приемат деца за "зелени" училища са опасенията им да не отблъснат платежоспособните си клиенти, дошли за почивка и тишина.

В България обаче няма нито един хотел, който да отговаря на категорията "children friendly", отбеляза Румен Драганов. В такива хотели предлаганите услуги са съобразени с потребностите на децата като например да няма остри ръбове в помещенията, съоръженията за забавления да са оградени и безопасни.
Голяма част от морските и планинските ни курорти предлагат много атракциони и услуги за деца, но едновременно с това се предлагат такива и за възрастни, което ги отграничава от спецификата на хотелите, обърнати към децата.

По повод подготвяната наредба за детския туризъм към Закона за туризъм Румен Драганов смята, че въпросът със сигурността на детския туризъм не трябва да се изважда от темата за сигурността на туризма като цяло. Понякога се смята, че цената на услугата за децата трябва да е по-ниска. Това обикновено е за сметка на влошаване на качеството й, смята Румен Драганов.

Нискобюджетната услуга обикновено е съпроводена и с предложение за транспорт с по-евтин и износен автобус, при неспазване на регламентите за брой шофьори и почивките им, показват наблюденията на експерта. Според Румен Драганов безопасността на децата ни при подобни пътувания няма да се гарантира със създаването на регистър на фирми, специализирани в предлагането на такъв тип услуга. Вписването на една фирма в регистър не прави нейната дейност по-качествена, допълни Драганов.
Родителите и обществото трябва да се обръщат към онези компании, които са се доказали като качествени години наред.

В момента в страната има над 2 500 регистрирани по Закона за туризма туроператора, при положение, че в цяла Европа работят само триста, посочи експертът. Това според него говори за раздробеност, но не и за качество.

Бюрокрацията никога няма да доведе до резултат по отношение на сигурността, смята експертът. В света хотелите не се движат от наредби, хотелът няма как да стане "children friendly" с наредба, ако в него се сложи "един озъбен персонал, който мрази деца", каза Румен Драганов.

Затова експертите съветват родителите преди да решат да запишат децата си на "зелено" училище да направят своя проверка в интернет, да се допитат до деца и родители от по-горните класове, които вече са били на такива училища в подобни бази. Доверявайте се на професионалисти, а не разчитайте на хора "от автобусната спирка", които предлагат ваучер, защото става въпрос за фантоми и измамници, каза Румен Драганов.