Проучването е на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на Университетската педиатрична болница - София и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет - София, съобщи БТА.
То е започнало през есента на 2010 г. и обхваща над 3500 деца и ученици от 5-6 до 19 г. от 35 училища в страната, проведено е от над 20 лекари - педиатри, детски ендокринолози и диетолози.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 г. През 2008 г. е направено проучване само върху храненето на първокласниците, посочват от НЦООЗ. Целта е да има актуална и точна информация, която да послужи за превенция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене.

Според доц. Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.
Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване, проведено през 2008 г. За сравнение преди 10 години процентът на затлъстелите деца у нас е бил доста по-нисък - 12-13 на сто.

Изследване от 2009 г. показа, че над 13% от първолаците страдат от затлъстяване.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Според специалистите болестта доскоро е била характерна за възрастни хора над 40 години, а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни деца.

Миналата годината от здравното министерство обявиха, че най-често разпространените заболявания сред българските ученици са затлъстяването, очни болести, гръбначни изкривявания и астмата.