Все повече деца страдат от затлъстяване

Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и в България, е, че се увеличава затлъстяването при децата, сочи национално проучване как се хранят учениците.

Обратно в новината

Коментари - Все повече деца страдат от затлъстяване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наднорменото тегло е много сериозен проблем и при децата. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве средно 15% от учениците страдат от свръхтегло, а 5% от затлъстяване. Като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Една от основните причини за тази тенденция е лошото състояние на материалната база за спорт в училищата. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в своята естествена среда училището. В опит да се разреши този проблем се ражда инициативата "Активни и Здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. link

На снимката ли са затлъстелите?

Такава е тенденцията.И депутатите затлъстяват.И Цецо и Боко също.

Добре де, хайде през деня ядат боклуци - това донякъде е неизбежно. Но поне вечер родителите могат да му направят 200 - 300 грама салата и една супа на това дете, каквито и доходи да имат. Боклуците - чипсове и вафли, да не са по-евтини?! И да го накарат това дете да направи няколко физически упражнения, да го мотивират по някакъв начин - толкова ли е трудно?

вечер салата и по една малка ракия против грипа, шапа и ГМО-то

Те ракийката си я пият и без салатка - не се бой. Между другото, говорих сериозно...

Колко от децата ,вкъщи хапват сготвена,а не аламинути,храна?Вечно забързаните родители не обръщат внимание с какво се хранят децата им-чипсове,сандвичи и др.боклуци.После-диети за отслабване,анорексиии.И никакво движение-кола,чин,стол пред компютъра,легло и отначало.

Разбира се, че спорт и изкуства, са необходими. Но те не са основните причини за това, че децата са с излишни килограми. Виновни са токсините в организма, които провоцират ръст на мазните клетки. За да няма токсини или за да се изкарат от клетките и междуклетъчното пространство, е необходимо да спазваме законите за пълноценно хранене, да не допускаме запек. Здравето на клетките, съответно организма, зависи от всекидневната употреба на пресни плодове и зеленчуци, от кислорода и хормоните на щитовидната жлеза. Кислороден глад и непълноценна дейност на щитовидната жлеза настъпват при дефицит на йод, освен това, той е необходим и за дезинфекция на организма, т.е.помага редовно да се извеждат от кръвта появилите се отрови.

Като нямате пари за хубава храна и акъл, за да имате култура на храненето, повсеместното затлъстяване е неизбежно. БГ и без това е много болна държава, това е само последният пирон в ковчега.

Простичко казано-децата и младите не се движат и не спортуват за удоволствие!

защото правят секс за удоволствие

Запозната съм не само със Западноевропейските образователни програми, но се запознах и с японската. Знаете ли, че децата в тези страни имат половин ден в програмата си - спорт и изкуства!? А у нас - неразбираеми учебници, написани от не влезли в училище баджанаци и шуреи, но близки до корумпирани чиновници в поне три правителства. Не търсещо логика и практика образование, а папагалски назубрена информация от нещастни, немотивирани деца. Моят извод на учител с 30 годишен стаж е че, отвратихме децата от учене, знания и стремеж към самоусъвършенстване. Аз съм учител, който на 45 години пак учи, за да не изоставам от дечицата, да им бъда полезна. Ходих на десетки компютърни курсове, повечето от които платих сама. Последният платих за 300 лева, защото ме е срам децата, които уча да знаят повече от мен за компютрите. Училището нямаше пари да ми плати, както и да е. Държах изпити и имам отлична диплома. Сега , в сайта на училището пише, че от първи клас изучават английски и информационни технологии. Идват повече деца. Имам в дипломата си от СУ"Климент Охридски" право да преподавам английски език в начален етап, но си подготвих предварително уроците. ИСКАМ ДА СИ ВЪРША РАБОТАТА ДОБРЕ И ДА бъда компетентна за учениците си, това е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Г- н МИНИСТЪР , моля ВИ, свършете си работата, който не работи със сърце и знания, да си отиде от БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ!

ОК, но не ми звучите искрена. Най-малкото, "учител с 30 години стаж" няма как да е "учител, който на 45 години все още учи". А истината е някъде по средата - обществото ни е такова - следва американския заседнал начин на живот - с пуканки пред ТВ-то (комп-а), но не и с колело в планината, примерно. Та какви да са ни децата, освен мързеливи, затлъстяли, болни, затъпяли, алкохолизирани? Погледнете битието на възрастните и ще се убедите. Тази тенденция няма как да се промени само с нови учебни програми (предразпределение на времето) и учителски хъс, дори и да ги имаше.

Е много ясно, да махнат ГМО консерванти и други боклуци и тенденцията ако не спадне с 50% е па на....

ГМО консерванти??? какво е това яде ли се пие ли се

Ами колко градинки и квартални игрища бяха застроени или превърнати на паркинги? Къде могат да играят днес градските деца? Защо спортът се превърна в неприлична дума?

ленче физическото е много важна наука може и министър да стане детето

А 'браво ленче' е някой тъп човек. Ама от по-тъпите.

Работя в елитно училище, а модулите по физическо, тоест допълнителни, платени часове за физическо възпитание НЕ СЕ ВЗИМАТ! Срамно е! Няма проверки, няма морал! Децата ни страдат от затлъстяване и застояване на чиновете, не спортуват, стоят пред компютрите или ужас, започват да пушат и пият! Часовете не се взимат, а се изплащат. Мобилките от инспекторатите идват, гледат дневници, бележници и документация и си тръгват. Никой не проверява учителите по физическо, които не взимат часове от норматива си, така наречените "модули"! Вместо да спортуват, да се закаляват децата ни страдат от невзетите, но платени часове! Защо, докога? Мъжът ми е учител по физическо, взима тези часове, стои до 19.30 часа в училище и играе с децата, но колко са тези като него? В моето елитно училище няма нито един! Правят няколко състезания на сезон за 4-5 часа и с това оправдават часовете и заплатата си за цял срок! Питам къде са Контролните органи? Прав е премиерът, трябва да си вършим работата всички и по-добре! Г-н премиер, г-н Игнатов ,проверявайте непрекъснато и търсете отговорност от тези, дето не си вършат работата! Вижте, какво става с децата ни, в тези модули могат да спортуват, а не да пушат марихуана и да спасяват от алко холно натряване дечица в Пирогов!