Десетки служители на МВР, Министерството на отбраната, лекари от Спешна помощ и доброволци взеха участие в среднощното учение, което трябваше да покаже готовността на службите ни за действие при тероризъм.

Учение в метростанция

По време на учението бе разигран сценарий в метростанция "Константин Величков", съобщи пресцентърът на МВР.

Заради тренировъчните действия районът бе отцепен от полицейските сили. На "терен" бяха разположение полицейски, пожарни, медицински екипи, военнослужещи и представители на други държавни структури, включени в учението.

Целта е била да се оценят възможностите за реакция, координация между отделните институции и обмен на информация в реално време.

Предприети са били всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.

МВР оценява проявеното от гражданите разбиране за причинени евентуални неудобства във връзка с провеждането на планираното учение.

Учение край НДК

Минути след 23.30 ч. започна учение в НДК, където според сценария се случва тежък инцидент. Имаше хора, които играят ролята на пострадали. На място са изпратени и екипи на полицията и линейки, които евакуират ранените. 

Ученията са планирани от по-рано, поясни вчера министър Румяна Бъчварова. То не е предизвикано от трагедията в Брюксел

"В момента целият свят се бори срещу терора. От седмици подготвяме антитерористични учения със спецчастите... Проверяваме всеки подаден сигнал. Трябва да бъдем подготвени за всичко. Никоя държава не е застрахована от атентати", коментира също вчера премиерът Бойко Борисов.

Мерки за сигурност

Ключови обекти са със засилена охрана - летища, ж.п.- и автогари. На всички гранични пунктове в страната се осъществява и 100-процентов контрол. Към момента не се налага затваряне на границите на страната ни, каза още Румяна Бъчварова.

Задействани са и мерките по националния план, който влиза в сила при повишена опасност.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?