27-годишният репортер разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес.

"Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия. Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист.

Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куцияк за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс.

"Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът.

"Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.

Словашките власти подновиха разследването на заплахите, отправени от бизнесмен Ян Куцияк, съобщи главният прокурор на страната. Миналата година журналистът заявил, че бизнесменът Мариан Кочнер го е заплашил след публикуването на статия за него. Куцияк обвинил полицията, че не е предприела действия след подадената от него жалба. Кочнер отрича да е правил нещо нередно.

На дебати в частната телевизия "TA3" главният прокурор Яромир Чишнар призна, че е била подадена жалба и заяви, че следователите ще разгледат отново заплахите. Той обаче добави, че не вярва този случай да е свързан със смъртта на журналиста.

В последната си статия Куцияк пише за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с хора от обкръжението на премиера Роберт Фицо. Чишнар заяви, че в разследването на словашкото следствие ще се включат и италиански експерти.

По-рано Словакия съобщи, че ФБР, Скотланд ярд, Европол и полицаи от Италия и Чехия помагат на словашката полиция в разследването. Бивш италиански прокурор пък заяви, че Италия се е опитала да предупреди Словакия за нарастващото влияние на италианската мафия на нейна територия.