Действията на органите на реда са започнали около 10.30 ч. в сградата на бул. "Цар Борис Трети" 159 в София.

От банката и телевизиите обявиха, че в техни помещения не е имало претърсване и не са прекъсвали работа. Корпоративна търговска банка (КТБ) призова прокуратурата незабавно да информира медиите и обществеността, че предприетите действия не са насочени срещу нея.

Вижте снимки от мястото >>

Първоначално от държавното обвинение съобщиха пред медиите само, че в сградата текат процесуално-следствени действия, без да потвърдят, че става дума за проверката по сигнала на "Протестна мрежа" срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Прокуратурата: Не претърсваме банки и медии

По-късно от Софийска градска прокуратура обявиха официално, че не са извършвани претърсвания в сгради на банкови институции и офиси на медии. В рамките на образувано досъдебно производство са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Това е станало по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд, уточниха от държавното обвинение.

По неофициална информация фирмите са свързани с Цветан Василев.

БГНЕС съобщи, че над 50 прокурори, следователи и полицаи са в сградата и проверяват документи.

БНР предаде, че се проверява всеки, който влиза и излиза от бизнессградата, като се преглежда предимно за флашки и дискове, на които може да бъде изнесена някаква документация.

По-късно разследващите изнесоха от сградата папки.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди вчера, че проверката по сигнал на "Протестна мрежа" срещу Василев, лидера на ББЦ Николай Бареков и депутата от ДПС Делян Пеевски е в пълен ход. Вече са разпитани 12 служители на КТБ, без Василев, който е в чужбина.

Срещу един от тримата засега било стигнато само до фаза разпити. За останалите двама обаче проверката е почти финализирана, приключват и данъчните ревизии на тях и техни близки, уточни Цацаров. Той прогнозира, че може би всичко това ще завърши с "определен резултат".

От КТБ обвиниха прокуратурата в провеждане на противозаконна публична кампания за уронване на престижа и търговския й имидж.

БНР: Василев не е разследван

Междувременно в някои медии бе публикувана информация, че Цветан Василев е разследван за това, че е поръчал да бъде убит Делян Пеевски. Информацията бе опровергана.
Същевременно трима души бяха задържани и обвинени за подготовката за убийство на Пеевски. Няма данни обаче задържаните да са действали по поръчение на Цветан Василев, съобщи БНР.

Депутатът категорично отказа да коментира появилите се в информационни агенции съобщения за готвено негово убийство.