"Това, което полицията можеше да направи в този момент, бе да ограничи разрастването на конфликта и след като намали напрежението, да предприеме действия по задържането на лица, които са провокирали нарушаването на обществения ред и вандализъм", оправда още веднъж действията на полицията Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че в ход е проверка в полицейското управление в Асеновград, която да установи дали е забавена жалбата до полицията срещу Цар Киро, подадена часове преди инцидента в Катуница. Тя е била за закана за убийство.
Цветанов увери, че ще бъде безкомпромисен, ако има нарушение на служители от полицията.

Вицепремиерът изтъкна, че в момента се подават много фалшиви сигнали и това създава допълнително напрежение в ромските махали и в етноса, което е недопустимо.
Днес беше събщено за истерия в Сливен, заради която много роми са прибрали децата си от училище.
Това провокира допълнителна агресия, смята Цветанов.

Той обаче запита "как се е стигнало до това фамилия Рашкови да се ползва от това положение".
Фигурите на прехода като Кирил Рашков са били подпомагани от политическите партии и на тях дължат успеха си да изградят империи, финансов капитал, който момента могат да впрегнат във всяка посока, за да дестабилизират ситуацията в страната", добави той и подчера, че фамилията не е толерирана от ГЕРБ и няма закупени имоти през последните 2 г. Сериозният капитал на Рашкови бил натрупан през изминалите 20 г.

"Към настоящия момент не се налага да прекратявам отпуска си като министър на вътрешните работи", отговори Цветанов на въпрос дали заради ескалиралото напрежение няма да прекъсне отпуската си, в която излезе, защото е председател на предзиборния щаб на ГЕРБ.
"В МВР има много добре подготвен и ръководен компетентен състав, на работа са главният секретар, както и всички директори на областни дирекции. Всичко, което в момента се предприема, е в координация и с прокуратурата", добави той.
Според него призивите за прекратяване на отпуската му се отправят с цел след това да се каже, че е повлиял на изборите.

Помолен за коментар относно призива на опозицията да подаде оставка  Цветанов каза, че е напълно нормално това искане в момент на предизборна кампания и че то се прави от политици, които не могат да съберат и 20 души, за да ги слушат.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че срещу арестувания вече Кирил Рашков е образувано досъдебно производство за неплащане на данъци в особено големи размери. Освен това, той е обвинен за две закани за убийство, заради което снощи е бил задържан.