Прокуратурата повдигна обвинение на Цветанов, че съзнателно е допуснал негови подчинени да извършват престъпления по служба - незаконно
използване на СРС-та.
Наложена му бе най-леката мярка за неотклонение - "подписка", с мотива, че няма опасност да се укрие.

„Предприетите към мен действия са продукт на политическите амбиции на хората, които се изказваха от парламента. На първо място - Делян Пеевски, който много ясно се закани по мой адрес. Разбира се, Волен Сидеров, Лютви Местан, Сергей Станишев - това са хората, които даваха указания на прокуратурата", каза вечерта в Стара Загора бившият вътрешен министър, цитиран от Дарик.

Той добави, че през годините нарушил много интереси на организираната престъпност, а в "немалката си част" тя била обвързана с политическата класа на България през изминалите 20 години.
Сега всеки искал да си го върне на Цветанов, но той бил готов да понесе всичко, което му се стоварва.

"Никога не съм смятал, че ще се стигне до такъв период, в който да ми се повдига обвинение, защото в четиригодишния си мандат като вицепремиер и вътрешен министър съм се ръководил само от интересите на държавата", каза той по-рано пред журналисти в кулоарите на парламента.

За пореден път заяви, че е спазвал законите, а целта му е била страната ни да получи признание в Европа.

"Фактът, че излезе информация, че за последните пет месеца съпоставимо с периода от 2012 г. само за София има повишаване на престъпността със 17%, означава, че целта на политическата тройна коалиция е постигната - да се разбие секторът за сигурност и да се върне статуквото", добави Цветанов.

На въпрос дали, след като вече е обвиняем, няма да подаде оставка, отговори:

"Защо трябва да подавам? Не, няма да подам". 

Цветанов разбрал от медиите за новата проверка на имотното му състояние, която НАП ще прави. Той не за първи път коментира, че в България няма друг политик, който да е дал пълен достъп до имуществото си, като него при първата проверка. И подчерта, че всичко, което е трябвало, е било направено и резултатите от нея са били оповестени публично. Тогава НАП обяви, че няма нищо незаконно.

Във връзка с коментарите си в качеството си на министър, че някои адвокати "се хранят от мръсните пари на престъпниците", Цветанов заяви, че не знаел по какви дела се е явявал преди избраният от него Менко Менков. Той защитаваше Братя Галеви и подсъдимия по делото "САПАРД" Марио Николов.

Според Менков няма никакви доказателства за незаконно подслушване и обвинението, повдигнато на неговия клиент няма да издържи. По думите му единствената цел на прокуратурата е била все пак да бъде повдигнато някакво обвинение на ексминистъра.