"В последната една година за страните-членки на ЕС основен се смята проблемът за контрабандата на цигари от изток.
Заплахата за България, ЕС и Балканите е югоизток", изтъкна директорът на Агенция "Митници” Ваньо Танов в презентация на международна конференция на тема „Противодействие на контрабандата на цигари на Балканите”, предаде  „Фокус”.

"През 2009 г. и 2010 г. контрабанда имаше от Молдова, Украйна и Румъния към България и към трети страни. Сега има тенденция за внос на цигари от юг, към Румъния – Унгария, Полша и Чехия, които са основните потърпевши ”, каза още Танов.

По думите му много голяма част от цигарите отиват по море в Северна Африка. Оттам се доставят по крайбрежията в страни от ЕС. Причината е, че контролът на сухопътната граница е много по-добър. 
"В края на 2010 г. и началото на 2011 г. трафикът е променен и трафикантите разчитат на използването на морски транспорт", уточни Танов. 
Сериозно е отрицателното въздействието от контрабандата върху националния бюджет”, посочи още Танов.
"Около 30 - 31% от пазара на цигари в България е нелегален, което носи щети за около 500 - 600 милиона лева, уточни той. По думите му през последната една година контрабандата на цигари е по-доходоносна от търговията с наркотици и по-малко рискова.

Акцизът няма да се вдига
През следващите четири години не очакваме да се вдига акцизът на цигарите, изтъкна министърът на финансите Симеон Дянков на форума, цитиран от БТА.

По думите му това е част от плана на правителството, поради който акцизът на цигарите бе увеличен през 2010 г. Целта на правителството е била акцизът да се увеличи в по-тежката от икономическа гледна точка предходна година, което в по-добри години, като 2011 г., ще окаже ефект върху инфлацията. Дянков добави, че страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация.

Според Дянков обстоятелството, че до 2015 г. на страната ни няма да се налага да вдига акциза на цигарите ще подпомогне и борбата с контрабандата.
Министърът посочи, че другата основна причина на правителството за вдигане на акциза през 2010 г. била свързана със здравословното състояние на нацията. Според изследвания, които Дянков цитира за пръв път от няколко години през 2010 г. у нас се забелязва намаляване на пушачите с 4,3 процента.