Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, цитиран от „Фокус“.

В бюджет 2018 бе заложено повишение на акциза на цигарите, вследствие на
което те поскъпнаха с между 10 и 30 ст.

"Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме за сега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021 година не планираме да променяме акцизите, обеща финансовият министър.

Според него номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и това темпо може да бъде поддържано.

Мисля, че както и до сега можем да продължим съвместните усилия в тази посока, заяви финансовият министър.

През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи“, заяви той. „През 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти“, обясни министърът.

Той отчете, че през септември 2017 година със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастербокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на петима. Това е само един пример от 2017 година.

„Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата - регулярно, методично и резултатно“, заяви вътрешният министър.

Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%, похвали пък се главният прокурор Сотир Цацаров.

„На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването „Цигари непредназначени за местния пазар“ е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума. Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави, каза Цацаров.

Според него обаче въпреки деликатната формулировка „цигари, непредназначени за местния пазар“, не може да не се отбележат няколко неща.

На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, заяви Цацаров.

По думите му има места с много нисък процент и места с много висок.

Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания, допълни още главният прокурор.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са т.нар. „illicit whites“ – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват, че този тип незаконни продукти, остават сериозен проблем, предвид бързото разпространение и постоянната смяна на марките, които се предлагат на нелегалния пазар.

Компаниите, участващи в проучването, изразиха за пореден път удовлетворение от работата и усилията на държавните институции към проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия. Най-важните фактори за тях са приоритетът на темата за правителството, проявената политическа воля и интерес на най-високо ниво, както и общата работа на институциите и компаниите от Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари, която води до положителни резултати.

Въпреки добрите постижения, бизнесът и правителството споделиха общо виждане, че има потенциал за ръст на законния пазар и оптимизиране на приходите от акциз.