Те са двойно повече в сравнение с предишни избори, отбелязва всекидневникът.

Срокът за подаване на искания за отваряне на секции в чужбина изтече в полунощ. Общо 18 894 са успешно подадените от Турция заявления според информация на сайта на ЦИК.

До 17.30 ч. вчера заявленията получени от южната ни съседка бяха над 17 800. На последните парламентарни избори те бяха 8983, а на президентските м.г. - 8842.

На последния вот за НС през 2014 г. ограничения в броя на секциите зад граница нямаше, при условие че се съберат поне 40 искания от живеещи в едно населено място. Важеше и правилото за автоматично откриване на секция на места, на които на предишни избори са гласували 100 души.

През целия ден вчера броячът на страницата на ЦИК отчиташе между 4 и 10 нови заявки на минута от Турция. Най-често те идваха от Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу. Само в периода между два и пет следобед заявките от Турция нараснаха с около 750.

Неотдавна Нова телевизия съобщи, че на изселниците активно помагат хора от ДПС и ДОСТ, които дори събирали паспортите на по-възрастните и директно попълвали данните им в компютъра, след което пращали писмата в ЦИК.

След Турция най-активно се регистрираха живеещите във Великобритания - окончателно 5154 заявки, в Испания - 3008, в Германия - 2775, в САЩ - 2771.

С по над 1000 заявки са българите живеещи в Гърция, Франция, Италия и Австрия.

Предварителната уеб регистрация ще позволи на 26 март в секциите зад граница да се пишат по-малко декларации на ръка, което ще намали чакането по опашки и ще даде възможност на повече хора да гласуват.

На 4 март ЦИК трябва да обяви броя и местоположението на секциите в чужбина.