Според огласените резултати канцлерът е изпреварен от личности като финансовия министър Волфганг Шойбле и премиера на провинция Баден-Вюртембергот Винфрид Кречман, чиято партия "Зелените" победи Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел на изборите в провинцията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Политбарометър" на телевизията сочи, че ако общи избори бяха насрочени на 24 април, ХДС и баварският им партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) биха спечелили само 33 процента от гласовете - с 3 процентни пункта по-малко от най-лошите прогнози за този парламентарен период.

Спадът свидетелства за безпокойството около угодническото поведение на Меркел пред Турция - ключов, но и спорен партньор за спирането на миграционните потоци към Европа.

Осемдесет на сто от участниците в допитването смятат, че Меркел е направила твърде много отстъпки пред все по-авторитарната страна заради бежанската криза.

Повечето анкетирани изразяват съмнение, че Анкара е надежден партньор, въпреки че Европейският съюз възложи на сключеното наскоро с Турция споразумение надеждите си за намаляване на нелегалното влизане на територията на континента.

Делото за клевета срещу германският сатирик Ян Бьомерман, осмял турския президент Ердоган по обществената телевизия, също предизвика смут в Германия, особено след като Меркел подкрепи наказателно преследване по искане на турския президент.

Общо 62 процента от запитаните са казали, че са дълбоко разочаровани от действията на Меркел по въпроса. Поддръжниците на партията й са разделени - 44 процента подкрепят решението й случаят да отиде в съда, а 44 на сто са против него.

Обама похвали смелостта на Меркел и германците

Американският президент Барак Обама похвали смелостта на германския канцлер Ангела Меркел и на германците, проявена по време на бежанската криза, в интервю, пред германския всекидневник "Билд", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Смятам, че в кризата с бежанците отношението на канцлера Меркел, както и това на много германци, беше смело. Тя е дала пример за истинско морално и политическо лидерство", заявява президентът на САЩ.

"Германия не трябва да носи сама, или с помощта на няколко други държави, цялата тежест на кризата", подчертава Обама.

Неотдавнашното споразумение с Турция е било стъпка към по-справедливо разпределение на тази отговорност, добавя американският президент.