Спорадични изстрели се чуват в Истанбул около офисите на националната телевизия ТРТ, а полицейски автомобил бил ударен от танк на пучистите, съобщи телевизия Ен Ти Ви, цитирана от БТА.

В Анкара рано тази сутрин се чуват изстрели от леки и тежки оръжия, съобщил в Туитър чуждестранен журналист.

Най-малко 60 души са загинали при опита за военен преврат в Турция, съобщи информационният канал Хабертюрк, позовавайки се на главната прокуратура. По-рано бе съобщено за 42 убити, от които 17 полицаи.

Стотици хора излязоха по улиците на Истанбул по призива на президента и премиера да защитят демократичния ред в страната. Същевременно на площад Таксим в Истанбул демонстранти държаха в ръце портрети на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Това според експертите може да свидетелства за подкрепата им за военните, обявили, че вземат властта в Турция.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова хората да излязат на улиците, за да протестират срещу опита за преврат, предприет, по думите му, от малка група във въоръжените сили и обеща, че той ще получи необходимия отговор.

По улиците на Анкара и редица други градове в Турция късно снощи се водеха престрелки между войници, подкрепящи военния преврат, и жандармеристи, съобщи телевизия "Ал Маядин", цитирана от световните агенции. Според телевизията не всички военни части са подкрепили преврата и съдейки по всичко, в турските въоржени сили има разцепление. Над града тази нощ летяха хеликоптери на ниска височина.

Военни хеликоптери откриха огън по президентския квартал в Анкара, съобщи в. "Хюриет", цитиран от ТАСС. Турски изтребител е свалил военен хеликоптер, използван от превратаджиите над столицата Анкара, съобщи телевизия Ен Ти Ви, цитирана от Ройтерс.

На цялата територия на страната е въведен комендантски час.

В Истанбул на моста на Босфора привърженици на Ердоган се опитаха да препречат пътя на танковете.

Танкове откриха огън край сградата на парламента в Анкара, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци.

Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу призова народа в страната да се сплоти около правителството, а въоръжените сили да застанат в негова защита, предаде агенция ТАСС.

"Тази вечер се защитава нашата чест. Призовавам нашия народ без колебания да се сплоти около правителството", каза Давутоглу по ЕнТи Ви.