Това ще стане чрез възстановяване на стойността на данъка добавена стойност на фирмите, които ще участват в строежа на газопровода, който ще транзитира каспийски природен газ до европейските пазари през Турция и България, предаде БНР.
Турското финансово министерство няма да взима задължителните 18% ДДС от компаниите на обществена поръчка, които ще се ангажират с изграждането на газопровода в частта, която ще покрива Турция. За тази данъчна подкрепа за инвестиционните разходи съобщиха източници от енергийното министерство в Анкара.

От ДДС ще бъдат освободени и фирмите, които ще осигурявават материали и оборудване за строителството на тръбата, близо 70% от която ще минава през турска територия. Изчислява се, че по този начин ще бъдат спестени средства на стойност 1 млрд. евро.

Предвижда се изграждането на "Набуко" до 2014 г. да струва общо 8 милиарда евро. Следващата седмица в турската столица пристигат висши служители от консорциума, чийто център е базиран в Австрия, за финализиране на текущите преговори на място.

Високопоставен служител от Министерството на енергетиката съобщи, че Турция ще иска и другите партньори в "Набуко" да освободят фирмите от ДДС на своя територия, за да ускорят реализирането на проекта. По негово мнение, "строежът трябва да приключи възможно най-скоро, тъй като Турция ще печели най-много доходи, в зависимост от дължината на тръбопровода".

Шест са страните, които участват в този стратегически за ЕС проект, сред които е и България. Официалната церемония по старта на проекта беше на 13 юли 2009 г. в Анкара с участието на държавни и правителствени ръководители от 16 европейски страни и висшия представител на американския департамент по енергийните въпроси в района на Евразия – Ричард Морнигстар. Първата копка се очаква тази година, а първите доставки на синьо гориво за Европа се очакват през 2014 г., ако всичко върви по план и няма забавяне.

Миналата седмица в Брюксел, където държавните и правителствени ръководители на 27-те обсъждаха енергийната сигурност на Европейския съюз,  премиерът Бойко Борисов попита защо проектът поскъпва, което ще оскъпи и нашето участие в него. Наред със забавянето на "Набуко" това поскъпване е смущаващо, смята премиерът.
"Поисках на следващото заседание да ни бъде обяснено завишаването на цената на "Набуко", и то с няколко милиарда евро - дали е резултат от технически грешки, или на промяна на трасето... Като акционери не ни е все едно дали трябва да вземем заем от ЕИБ от 1,2 милиарда евродва или три милиарда евро", каза Бойко Борисов.