Така водачът на листа на ДОСТ Евгений Михайлов коментира пред Нова телевизия агитацията на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу, който призова българските изселници да гласуват масово за партията. Според него с този ход Турция държи България да остане член на ЕС и НАТО.

Михайлов заяви, че няма намерение да коментира думите на друг държавник, но обясни, че изказването на Мюеззиноглу не било преведено правилно от българските медии.

Той обясни и присъствието на турския посланик Сюлейман Гьокче в предизборен клип на ДОСТ.

"В предизборния клип, който аз съм гледал, за който се говори, че е показан турският посланик, виждам една група от 1000 души, вървящи по път, за да поднесат цветя на паметника на 18-месечната Тюркан - най-малката жертва на Възродителния процес. Сред тях е и турският посланик, това ли е осъдителното, да поднесеш цветя на жертви на комунистическия режим? Това ли е престъпното, вие осъзнавате ли в каква игра вкарвате България вие?", попита Михайлов.

Преди два дни посланик Гьокче бе привикан в МВнР. Зам.-министър Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания. От ЦИК пък спряха клипа на ДОСТ, на който присъства посланик Гьокче.

Кандидатът на ДОСТ каза, че не знае да има намеса на Турция в изборите в България и няма официални изявления за това.

"Нормално е, когато в Турция живеят наши съграждани, насила прогонени от България по време на Възродителния процес, мнозинството от българските граждани етнически турци, мюсюлмани, които са жертви на комунистическия режим, на които са сменяни имената насила, които са унижавани, лошо ли е, ако те гласуват против наследниците на комунистическия режим?", попита Михайлов.

Той обясни, че има доверие в програмата на ДОСТ, в която се говори за единна и неделима България, за неприкосновеност на границите и за достойно членство на страната в ЕС и НАТО.

"Аз знам, че България е член на ЕС и НАТО, коалицията "Обединение ДОСТ", ако прескочи 4-процентната бариера, ще налага политики и ще гласува антикомунистически закони", заяви Михайлов.

Той попита защо, когато български политици ходят "на отчет при Путин", това не е проблем.

"Аз съм водач на листа, никак не ми се иска всички ние заедно да станем съпричастни към написването на следващата книга - "България - мирният трофей на Путин", каза още Михайлов и припомни, че вторият в листата Георги Боздуганов е написал книгата "България - военният трофей на Сталин".

АНКЕТА: За кого ще гласувате?