Турция трябва да защитава върховенството на закона след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини.

Думите й са във връзка със задържането на над 7000 души, участвали в опита за преврат. В "прочистването" са включени и стотици магистрати, освен хилядите военни и полицаи.

Засегнатите магистрати са заподозрени за връзка с движението на Фетуллах Гюлен, обвиняван от правителството, че стои зад опита за преврат.

Ние сме тези, които казват, че днес върховенството на закона трябва да бъде защитавано в страната“, коментира Могерини. „То трябва да бъде гарантирано в името на държавата“, допълни върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС, цитиран от АФП и "Фокус".

Министрите на външните работи от ЕС призоваха днес турския президент да зачита законите и правата на човека при справянето с участниците в заговора.

Такъв призив отправи и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е в Брюксел за разговор с европейските си колеги.

Ние силно призоваваме правителството на Турция да поддържа спокойствието и стабилността в страната и също така призоваваме кабинетът да спазва най-високи стандарти за уважение на демократичните институции в страната и върховенството на закона, заяви Кери.

Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък, заяви днес европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва. че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап", каза Хан.
"Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме", добави еврокомисарят.

Москва призовава всички въпроси в Турция да се решават изключително по конституционен път, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Отстранени от работа полицаи

Турция е отстранила от длъжност около 8000 полицаи от цялата страна, включително в Истанбул и в столицата Анкара, за предполагаеми връзки с опита за преврат в петък срещу събота, съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник от сигурността.

Според информация на в. "Хюриет" уволненията на полицаи са били предприети по нареждане на Главната дирекция на полицията, издадено снощи, предаде БТА.

През цялата нощ полицаи били привиквани в управлението, за да предадат оръжието си. Предстои да бъдат предприети и съдебни действия.

Арестите на магистрати

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планувани още преди опита за преврат, заяви междувременно по Нова телевизия турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

„Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане”, обясни той. По думите на посланика не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

„Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата”, заяви Сюлейман Гьокче. По думите му подготовката за такъв преврат продължава години. Тук идва и връзката със съдиите и прокурорите.

Премиерът Бойко Борисов призна същевременно, че е силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя. винаги съм бил за спазване на законите.

Отново смъртно наказание - никакъв ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще обсъди с опозиционните партии в парламента възстановяването на смъртното наказание. За да се гарантира, че повече военни преврати няма „да се случат", допълни думите на президента премиерът Бинали Йълдъръм.

Смъртна присъда не е била изпълнявана в Турция от 1984 г., припомнят агенциите. Страната отмени това наказание през 2004 г., за да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Федерика Могерини бе категорична: „Нека бъда достатъчно ясна… никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртното наказание“.

В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на смъртното наказание в Турция, каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Брюксел. А официалният говорител на канцлера Меркел - Щефан Зайберт, заяви, че връщането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите на страната по членството й в ЕС.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви в интервю за германския в. "Тагесшпигел", че Турция е ратифицирала документите на Съвета за отказ от смъртно наказание и е длъжна да се придържа към поетите задължения.