Това заяви еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от РИА Новости, предаде БТА.

"Предлагам създаването на нов стратегически алианс с Турция", посочи Канете.

Той припомни, че Русия смята да не транспортира синьо гориво за ЕС през Украйна, а да го транспортира през границата на Турция и Гърция, визирайки проекта "Турски поток".

По думите му еврокомисията изучава този проект.

"ЕК сега смята за най-важен проекта за "Южен газов коридор". Той също трябва да мине през Турция: газът от находището Шахдениз в Азербайджан се планира да се транспортира през Турция и Гърция за Европа", добави Канете.

Преди дни зам.-председателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович коментира, че не вижда как "Турски поток" ще проработи. Според него са нужни дебати за газовото сътрудничество между Европа и Русия като цяло.

Турция вече даде заявка, че иска да стане регионален енергиен център и е отворена за всякакви предложения в тази сфера.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е заявявал, че ЕС се нуждае от Турция. По думите му тя е силна държава и няма да стои пред вратите на ЕС и да проси членство.

Новото правителство в Атина пък иска да превърне Гърция в енергиен кръстопът, както на Средиземноморския район, така и за цяла Европа.
Това е основната насока на политиката в енергийния сектор, която представи министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис.
Той отказа отговор дали Атина предвижда включване в "Турски поток" и дали ще преговаря с Москва за руски газ от тази връзка.

България предложи наскоро на ЕК да се изгради газов хъб на българо-турската граница.

Среща в София

По инициатива на премиера Бойко Борисов в понеделник, 9 февруари, в София се събира Група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки.

На разговорите се очакват Марош Шефчович, Мигел Ариас Канете и представители на страните от Централна и Югоизточна Европа.
От българска страна ще са вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и зам.-министър Антон Павлов.

Ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС.
Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз.