Това обясни енергийният министър Асен Василев по време на днешния Обществен съвет по енергетика към МИЕТ, цитиран от Дарик радио. Според него експертите от енергийното министерство и ДКЕВР правят всичко възможно цената на тока да остане същата от 1 юли. Той обаче така и не отговори как това ще помогне за задържането на цената, нито пък кой ще поеме разходите.

Кафявите и зелените добавки към фактурите за тока са вследствие на по-скъпо изкупуваната енергия от ТЕЦ и ВЕИ.

„Мерките поставят на пазарен принцип ценообразуването, без това да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще се отпуши износът на българско електричество към външни пазари. Трябва да стане ясно, от една страна - за гражданите - какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки, от друга страна - това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури", коментира Василев.

Министърът каза, че вече са получени предложения от ТЕЦ "Марица-Изток 2" за намаляване на разходите със 100 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., и от ЕСО - с 9 млн. лв. Заедно с намалените с 80 млн. лв. разходи на мини "Марица-Изток" общо в държавните дружества са намерени резерви от 239 млн. лв. до момента, съобщи Василев.
Други държавни дружества, сред които и НЕК, трябва да продължат да търсят резерви.

В момента се движим в правилната посока и имам надежда, че цената на тока ще бъде запазена от 1 юли, каза министърът.

В отговор на въпрос той заяви, че на базата на намаленото потребление на електроенергия за следващия регулаторен и ценови период ще се направят нови разчети и ще се прецени кои централи с каква мощност да бъдат включени в енергийния микс.

ИЗБРАНО