След катастрофата на 10 юли загина 25-годишната Станислава Асенова. Няколко дни след инцидента в болница почина и 6-годишната Елена.

Магистратите лишиха Куртев и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 12 години. Делото бе по съкратената процедура.

Вижте снимки от инцидента >>

В своята версия пред магистратите 35-годишният Михаил Куртев разказа, че е бил засечен от черно БМВ, което го е принудило да завие рязко и така е станала катастрофата, съобщи Дарик радио.

Шофьорът изказа съболезнования към близките на загиналите и заяви, че искрено съжалява и че 10 юли 2013 г. е най-черният ден в живота му. Пред журналисти таксиметровият шофьор посочи, че ще приеме каквато и присъда да му наложи съдът.

Куртев е обвинен, че в пияно състояние (с концентрация на алкохол в кръвта 1,5 на хиляда) е изгубил контрол над управлявания от него автомобил. В резултат на това е причинил смърт на две лица, тежка телесна повреда на едно лице и средни телесни повреди на четири лица.

Майката на Станислава: Куртев е убиец

Според майката на починалата Станислава - Мирослава Асенова, книжката на Михаил Куртев е трябвало да бъде отнета до живот. Жената, която излезе от залата, когато таксиметровият шофьор каза в последните си думи, че съжалява, сподели, че не ги е приела.

„За мен - този човек е убиец. За мен това е предумишлено убийство. Не е справедлива присъдата за човек, който е убил двама души, направил е инвалиди още няколко, който е осъдил всички останали, дори и не ранените, са травмирани за цял живот психически. Това е човек, който е разбъркал живота и съдбите на толкова много хора", каза Асенова, цитирана от "Фокус".

Според майката, Куртев няма да се промени, тъй като още преди години е бил залавян да шофира в нетрезво състояние.

"Той има 24 нарушения. Адвокатката спести, че повечето от тях са били вследствие на употреба на алкохол. Той няма да се промени никога, ще си остане същия долнопробен пияница”, каза още Мирослава Асенова.

9-годишната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.