Таксата битови отпадъци зависи от общините, каза тя в сутрешния блок на БНТ, цитирана от КРОСС.

Министър Караджова каза, че ще бъде изградена инсталация за третиране на строителни отпадъци. До 2020 г. България си поставя за цел минимум 20% от тези отпадъци да бъдат третирани, а не да се изхвърлят свободно в околната среда. „Фактът, че няма кантари на голяма част от сметищата, не е ясно колко са отпадъците, а от та не ми е ясно как общините си определят такса смет", заяви Караджова.

„Най-доброто, което се направи през последните 20 години от Столична община за битовите отпадъци, е, че тя започна през 2007 г. проучване за строителство на ново депо. Правилната и добрата стъпка, която вече има резултати, вече беше направена. Мога само да поздравя Столична община", категорична бе Караджова.

Тя уточни, че до септември - октомври се очаква да се одобри от Еврокомисията и вторият етап от строителството на депото.

Министърът заяви още, че проблеми няма с боклуците в София и в момента столицата е чиста.

Във връзка с пречиствателните станции, които министър Росен Плевнелиев определи като ахилесовата пета на българското Черноморие, Караджова заяви, че това е една от програмите, по които нейното ведомство работи усилено. „За по-малко от две години е разплатено строителството на пречиствателни станции за над 350 млн. лв. А това означава по - чиста вода в нашите реки, повече риба, както и нови работни места", каза тя и добави, че са въведени в експлоатация над 15 станции.