По думите на Барбалов, ако бъде възприето предложението на общината, в тези зони данъците ще се намалят с около 20 процента

Предложението на общината е базирано на множеството запитвания от страна на граждани, живеещи в тези райони, посочи заместник-кметът, цитиран от БТА. Според Барбалов при реакция от страна на министерството е възможно намалението на дължимите данък върху недвижимите имоти и такса за битовите отпадъци да стане още от тази данъчна кампания, която започва от началото на март.

В края на 2010 година се заговори за ново зониране на София след проверки на Националната агенция по приходите в луксозните квартали. Тогава стана ясно, че собствениците на луксозни имоти в кварталите в полите на Витоша плащат колкото и столичани, живеещи в панелни апартаменти. Новото райониране на града щеше да доведе до вдигането на данъците на софиянци, което предизвика скандал. В последствие Столичният общински съвет отмени решението си, а тогавашният зам.-кмет по финансите Минко Герджиков подаде оставка.

Общината ще работи за намирането на вариант за намаляването на дължимата такса за битовите отпадъци от страна на религиозните общности, стана ясно днес. За това са се договорили представители на основните вероизповедания и на Столичната община на първата си среща по проблема. Само за имотите на Римокатолическата църква в столицата няма задължения за минали периоди.  Мюсюлманското вероизповедание има задължения към Столичната община, предстои уточняването на задълженията на Българската православна църква.

Столичната община подготвя писма, които ще изпрати до по-големите си длъжници с покана да изплатят констатираните задължения от тяхна страна за минали периоди, каза още Дончо Барбалов. По думите му разпращането на поканите ще започне първо към най-големите длъжници, като това няма да са само фирми и други юридически лица, а и граждани.