Според резултатите, обявени до днес следобед от 12 поземлени дирекции, на повечето търгове за атрактивни терени са участвали няколко фирми, в това число: "Агроленд консулт", "Биопродукти България", "Слънчева Добруджа", и "Нов фермер", "Макрон" ООД, "Полет 2000" и др.

При това "Биопродукти България" е спечелила всички търгове в Добричка област, като за повечето терени е предложила цена от 1750 лева за декар земя от трета до седма категория. Тази оферта е доста по-висока от следващата я ("Златно руно") с 1001 лева да декар. Ако компенсаторките са били закупени още на една трета от номинала, се получава реална цена под 600 лв. за декар. По последни данни земята в Добруджа вече струва 1300 лева за декар.

Публикация в "Капитал" свърза пловдивските  "Агроленд консулт" и "Биопродукти България" с адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", която работи с "Винпром Пещера". Пловдивската "Полет 2000" също е регистрирана на адрес, на който има много адвокатски кантори, иначе е собственост на офшорка, показва справка в Търговския регистър. Тя печели безапелационно търговете във Варна, където са едни от най-скъпите и големи терени. "Полет 2000", "Агроленд" и "Биопродукти" са и акционери в дружества на "Булгартабак холдинг", разкри investor.bg

Цените варират в много широки граници, като в някои случаи са достигнали около 3000 лева за декар.

Търговете за продажба на държавна земя срещу поименни компенсаторни бонове  бяха обявени в края на август и предизвикаха недоволство, най-вече заради съмнения за търговия с вътрешна информация. В последния момент бяха извадени около 50 000 декара ливади и пасища, попадащи в НАТУРА 2000, и 6 защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост.
За участие в търговете бяха подадени общо 608 заявления

Пълните списъци на победителите могат да бъдат намерени на интернет страниците на областните дирекции по земеделие.

По-големите купувачи до момента


Благоевград - Агроленд Консулт ЕООД и др.

Варна - Полет 2000

Добрич - Биопродукти България ЕООД

Кърджали - Биопродукти България ЕООД и Нов фермер ЕООД

Монтана - Нов фермер ЕООД, Агроинвест инжинеринг ЕАД

Пазарджик - няма изявен купувач

Перник - Макрон ООД, Био продукти ЕООД

Пловдив - Антония Дойкова, Йордан Господинов и др., Макрон ООД

Сливен - Слънчева Добружда ЕООД

Смолян - Биопродукти България ЕООД, Огнян Тодоров и др.

Стара Загора - Биопродукти България ЕООД

Ямбол - Слънчева Добруджа ЕООД, Биопродукти България ЕООД, Лукс Ауто.