Протестиращите смятат, че подобна титла никога не е била част от православната ни традиция, няма място и сега, предаде БНТ. Според тях архонти стават българи със съмнително минало, което още повече компрометира църквата.

Така след скандалите за луксозните автомобили и досиетата от Държавна сигурност, Висшият клир се изправя пред ново народно недоволство.

В началото на 2007 г. старозагорският митрополит Галактион провъзгласи първия архонт у нас - настоящия евродепутат Слави Бинев. Веднага след това Българската православна църква излезе със становище, че подобно звание - архонт не съществува, не може да се дава от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.

Наскоро обаче пловдивската епархия също се сдоби със своя първи архонт - бизнесмена Петър Манджуков. Той е удостоен с титлата от Пловдивския митрополит Николай. На 14 юни Светият Синод  излиза с решение, което на практика отменя това от 2007-а. В него става ясно, че Светият Синод ще разгледа и приеме регламент за даване на отличието "архонт" при определени заслуги. На 20 юни на свое събрание Синодът решава - архонтите ще са християни, които имат видими, доказани и направени публично достояние заслуги по подпомагане дейността на църквата, имат проявена изключителна гражданска активност в сферата на религиозното просвещение и вбъдеще ще бъдат пример на останалите миряни, включително със смирение и скромност.

Именно това решение разгневи вярвщите, които днес се събраха на мирен протест пред Синодалната палата.

Макар да беше обявено, че решението е взето с пълно мнозинство, оказа се чене е така.
"За съжаление, върви в много отношения тотална манипулация. Не може да се говори за единодушно решение на Светия Синод. Аз бяха против и съм изразил своето мнение, не съм подписвал протокола. В църкават има правила, канони , които трябва да с спазват. И най-вече - трябва да има морал. Мисля, че вече е компромитирана тази титла", коментира митрополит Кирил, цитиран от БНТ.
Срещу решението се обявява в официално писмо до Светия Синод Неврокопският митрополит Натанаил.

Архимандрит Дионисий обаче каза, че Светият Синод не отличава никакви мерзавци.

"Тази титла би трябвало да се предава от баща на син. Нещо, което няма нищо общо с църковните и правослваните традиции", смята проф. Калин Янакиев, един от протестиращите.

"Исус призовава към смирение, но той призовава и да изгоним търговците от храма с огън и меч. И явно е дошло времето на огъня и меча, защото те прекалиха, те извършиха неприлични жестове и ще трябва да действаме", коментира писателката Емилия Дворянова.