На среща в четвъртък със студенти в УНСС той обясни, че неумението на отговорните органи да управляват парите в СУ е главната причина за проблемите му.

Ръководството на университета излезе с декларация, в която призна, че сгрешило в прекалената си доверчивост към обещанията и професионалните прогнози на Дянков.

"Очевидно доволен от успеха на прогнозите си във финансовата сфера, министър Дянков си позволява на същата среща да дава и съвети в сферата на образованието и науката. Той обявява, че не препоръчва на студентите Софийския университет. Ако един министър в САЩ, където Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч", смятат от СУ.

Според ВУЗ-а, подобна сериозна оценка от устата на един вицепремиер нанася сериозни щети на първия български университет, който според хвалената от самия Дянков рейтингова система е на първо място в страната по почти всички професионални направления.

В декларацията се настоява министърът да каже какви са му основанията да даде такава оценка, която нарушава всички правила на конкуренцията, етичния тон между институциите и елементарния морал.
"От изказванията му става ясно, че лошото управление на университетите се състои в това, че когато преди една година финансовият министър обяви, че пицата на бюджета е малка, но затова пък ще я получим изцяло, университетските ръководства не са успели да предвидят, че тази пица въпреки обещанията му ще бъде намалена на два пъти за 8 месеца", смятат от СУ.