Коментари - СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там | Днес.dir.bg

СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там

Софийският университет "Св. Климент Охридски" реагира остро на изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че не препоръчва да се учи там.

Обратно в новината

Коментари - СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там | Днес.dir.bg

Коментари

По този повод Пламен Орешарски каза: "Не искайте оставката на Симеон Дянков, защото на негово място ще дойде по-лош финансов министър!". На въпроса: "Може ли да има по-лош от Дянков?", Орешарски отговори: "Вие мислите ли, че при сегашната политическа ситуация и състояние на финансите на държавата някой читав специалист ще се ангажира да поеме поста на Дянков?"

Е само дето СУ няма нищо общо с Йейл и Харвард.И стига са спекулирали,че били най-стария университет, важно е сега какво им е нивото и че там разни дедета преподават неща, които си ги повтарят от 20г.Нивото е супер ниско и студентите са изостанали с години спрямо своите колеги в чужбина.

Абсолютно безобразие! Не стига, че Дянков оцапа цялата икономика с идиотските си идеи да ни присъедини към еврото (сама по себе си е добра идея, но не в този момент и не на тази цена) и с неплащането към бизнеса на милиарди левове, ами има и наглостта да дава съвети за неща, които не разбира. Намерил къде да дава такива съвети - във държавния ВУЗ, известен и на котките, че много преподаватели взимат подкупи и че се купуват изпити. Явно това е моделът, който иска да наложи. Ако сега студентите не излязат на улицата и не го изритат от мястото му, не знам с какво още трябва да се подиграе и какво да унищожи.

Друг е въпросът до колко подготвен е бил относно изготвяне на бюджета. Мился че Борисов оповести, защо точно назначават Дянков - неговите длъжности т.н. Предишният министър е бил от БСП - администрацията не е сменена. Полагат все пак клетва мисля да се верни на държавата. Въпрос: Кой ще изготви бюджета, така че да се актуализира на два месеца?

Защо според теб ги назначават отвън? Защото не могат да извадят компромати за работата им. Макар че винаги има такива. Вземи пример - пръвата работа на Сергей Станишев е била премиер. и май е учил в Русия. Май в едно предаване си показа трудовата книжка, но не съм сигурна. В случая би трябвало да отидат до Америка, за да питат ректора му какви провинения уж имал по време на неговото следване.

Защо според теб ги назначават отвън? Защото не могат да извадят компромати за работата им. Макар че винаги има такива. Вземи пример - пръвата работа на Сергей Станишев е била премиер. и май е учил в Русия. Май в едно предаване си показа трудовата книжка, но не съм сигурна. В случая би трябвало да отидат до Америка, за да питат ректора му какви провинения уж имал по време на неговото следване.

Въпроса ми е: Дали електроразпределение е с държавно участие или частно? Колко % е частното участие. Ако СУ дължи пари на ЧЕЗ, и ако и девете са държавни, то биха могли да се опрестят задълженията. Въпроса е дали парите просто не са били откраднати именно с тази идея.

В историята ни има доста отрепки, но поне от 1762 г. е демоде да плюеш на собственото си лице, неграмотнико. Тогава един човек ти каза: "Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки, но за простите българи просто и написах... О, неразумни и юроде!..." ЮРОДЪТ ДЯНКОВ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ХОДИ ИЗ АМЕРИКА ДА ОБЯСНЯВА КАК БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ "НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО", ТУК ПЪК НАГЛО ПЛЮЕ ПО СВЕТИ ИМЕНА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, А ТИ МУ ПОДДАКВАШ. КАКВО СИ ТОГАВА, АКО НЕ И ТИ УРОД?! Има си начини да кажеш и лоши неща за толкова важни институции, с толкова светли традиции, като Софийския университет "Свети Климент Охридски". Но не и размахвайки собствения си тъп комплексарски з...дник в лицата на претърпеливите българи. Все някога им писва... Гаранция, че еничарчето не знае това, щото и то е част от историята ни, щом си позволява да ни облива със смрадливите си плюнки толкова месеци подред, надявайки се, че му се полагат поне 500 години :)))

Чета коментарите и не мога да повярвам на това което пише.Защо ,министър прави подобно изказване това е недопустимо погледнато от всякакви ъгли.Погледнете на централния вход двета паметника и се замислете как е създаден този университет.Нима България е била по силна Държава тогава.Всичките имаме вина в момента но не е нормално подобно изказване.Каквито са ни държавниците такова е и образованието

ОТРЕПКИТЕ БЕЗРОДНИЦИ В НАШЕ ВРЕМЕ СТАВАТ "МИНИСТРИ", КОГАТО ГИ НАЗНАЧАВАТ ОТВЪН. НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ПОНЕЖЕ ГИ ТЪРПИМ.

Съдържанието на тази "новина" ще свържа със средното образование.Хиляди учебници за средния курс, авторски колективи от доценти и професори участват в тях, голяма част са преподаватели в университетите в София и резултата е:В учебника по "Етика и право"-търговските дружества са:ЕТ и т.н. Децата, които искат да учат, го научават така, родителите не могат и не е необходимо да проверяват написаното в учебниците. Тези деца стават студенти и същите тези "автори" казват-младото поколение е неграмотно. Това е само частичка от простотията в образованието-изводите са за всеки.

Нормална реакция на ръководство и студенти от СУ, но тя щеше да е такава, ако оценката беше за всеки университет в Б-я.Най-стария университет в Б-я-да, но най-добрия?-не.От всеки университет има кадри, които са добри специалисти, стига да са искали да учат и да са го направили.Вярно е, че има специалности, чиито кадри са само от СУ, но и там не са първи, просто са единствени.Стига вече всеки университет се е държал, като ощипана госпожица, ако не го похвалят-просто направете образованието при вас конкурентно не само на другите в Б-я, но и на сходни университети в Европа.

Тези двамата помощници на Мутрата му сриват имиджа с всяко отваряне на устата. Не че и той е спрял да ръси просташки мъдрости. Или не си дават сметка колко по-омразни стават или мозъците им отказват от паниката която ги е обзела.

абе софииския университет е по-добър. та това го знае секо хлапе. оствка за на дянков за лъжите му.

Какво го мъмрят човека! Така си е! :) Една закостеняла, примитивна, килийна визия за образованието на куп стари академични величия-прилепи! истината боли!

то Дянкофф-чето не е на себе си, простете му безумието както на него, така и на премиерът, който го обожава и възвеличава, до кота, която не са и сънували в най-розовите си сънища, да ама ние не спим и идва 8 декември, тогава ще бъде купонът, а министърчето е на принципа на лисицата и гроздето.....

Прав си е Дянков. От СУ освен награмотен народ друго не се пръква. Единственото което един студент получава от там е една диплома, с която може да работи срещу подеяния някъде в бюджетната система. Тежко и горко на нация с такива кадри.

Съгласна съм с г-н Дянков, не може само СУ да се толерира! Су е калсика в България, но е бил важен учебен център по времето на моите родители, вече не мисля, че е на нужното европейско ниво!

Не можем да се сърдим на Дянков като се знаем кави сме в по-голямата си част, прост, дребнав, "слелски", Бай Ганьовски манталитет, с Анддрешковски уклон, с други думи Българин ;)

Напълно подкрепям Дянков! Аман от тъпанари дето не могат да управляват парите и все някой друг им е виновен.Как на едните им стигат, а на другите не? Така, така имаме нужда от финансова дисциплина! СУ да не реве за пари, а да започне да вдига нивото си на образование.

и пък как разбра че е прав? Видя колко са парите , как са разпределени и т.н.?Гербер прост!

Ама прав е Дянков!Те са глезени служители.Харчат без да си правят сметката и са сигурни ,че имат лостове с които да принудят властта да им дава и дава !Господа уважението не се полага само защото сте професори ,доценти и т.н .То Господа се заслужава!

Не му се сърдете на този очилат "брат Пит",още не може да си повярва,че е министър,но това когато стане,с шефа му ще гледат М.С. отвън и ще спомнят,къде са работили,дано да е по скоро.

Не се карайте - и СУ и УНСС не струват. Идете да учите икономика и бизнес във Варна и Свищов. Там поне знаят за какво говорят, когато ви преподават нещо.

Дипломата на Дянков дава ли право да упражнява професионална дейност в България? Има ли споразумение за взаимно признаване на образованието м/у САЩ и БГ? Дипломите на СУ важат ли в САЩ? Има ли професионална камара на икономисти/ финансисти в БГ, която да ти разрешава упражняване на професионална дейност след приравнителен изпит? Дянков кога държа в БГ приравнителен изпит по финанси за професионална дейност? ...в САЩ, една глава да измиеш ти искат китап, разрешение от гилдията за упражняване на професията! Къде е учил Дянков, е без значение. Важно е как го прилага, защото и да го знае смисъл няма! Не зная на кого ще лъсне "задника" след прилива, но БГ поговорката е " пилците се броят на есен!" Есента минава, защо не можем да ги преброим? Дянков не може да го направи. Пропуска е да знае, да може, да го направи, да му го признаят, да остане в историята...Тук става дума само за знания! Не бъркайте, не можете с лека ръка да се кланяте на Харвард, на СУ,защото човек се учи доката е жив! И може да се кланя само на Бог по канона! И е казал : по делата им, ще ги познаем? ...Дянков, покажи ни уменията си! Покажи, че можеш! Един протест, едно недоволство, това е една българска оценка за знанията, една оценка, която те праща директно на поправителен изпит където и да е!

Кой те излъга, че трябва да имаш специално образование за да правиш дадена дейност (като изключим медицината и още няколко подобни)? По същата логика и Бойко няма диплома за премиер, но е.

В повечето случаи се изисква, освен при неквалифицирания труд. А за политиците не се изисква специално образование, защото те ползват експертни екипи. А липсата на експертно знание се разбира най-добре от експертите в дадена област. Без казаното да означава, че г-н Дянков "трябва да държи изпит" в контекста на предишния коментар. В коментара на "работник" има и верни неща има и грешни. Закриването на университетите би било като изхвърляне на бебето след къпане заедно с водата от ваничката. Това е много дълга тема и не опира само до аргументите на г-н Дянков. Само ще отбележа, че качеството на студентите завис от качеството на учениците в средния курс, атяхното-отб няколко други фактора един от които е стратегията ни за икономическо развитие, друг-интересите на бизнеса, трети-либерализацията на трудовия пазар в ЕС. Реформата трябва да бъде по много-аспектна от това, което г-н Дянков предлага.

за длъжност министър има образователен ценз, справка - конституционен съд по казуса "лучано"

Съгласна съм-нашите университети дават знания/спорно е колко са адаптивни-моята оценка е-не са/Умения със сигурност не формират, поне не и в последните години на "прехода"лКолко поколения са "загубени" за развитието и просперитета ни като държава?Жалко е, че мнението на трезвомислещите хора се потвърждава-НЕ СА НЕОБХОДИМИ знаещи и можещи хора на политиците ни.

Истината е, че дипломите вече са безмислени хартийки, които + връзки търгуват държавни постове/и не само но все в този дух/. Както викаше един познат важното е един път да се намърдаш в системата. Или по стар начин казано "Учи мама да не работиш". Не само, че в Бг трябва да закрият всички университети, ами и 99.9 % от дипломите последните минимум 10 години трябва да се нулират. Особено за новите специалности, навлезнали след 1990. И това ще е малко, но все пак е някакво начало .... В Б-я студентството се е превърнало в бизнес, както за университетите, така и за студентите. А работещите и знаещите стават все по-малко. Особено знаещите. Интересно как се получава така, че всяка година се бълват хиляди дипломи, а знаещи няма?

Гроздето е кисело, нали бачкер! ПОнеже тиквата ти е празна и не можеш обувките си да завържеш правилно, другите да са като теб. Айде бегай да бухаш на машината. И да не забравиш - минимум 16 часа, 7 дни в седмицата, за 200лв заплата! И никакви отпуски, болнични приемам само под формата на смъртен акт! Който ще се постарая бързичко да получиш. В крайна семтка вие бачкерите сте взаимозаменяеми като гайките.

не четете по-надолу.Всички са истрещели...

СУ е супер зле! Нали съм учила там и знам какви ги изкарва - малоумни и тъпи, и неграмотни.... Трябва да се закрията 60-70% от специалностите, всяка година бълват по 200 историка, които после естествено не са тръгнали да бачкат по музеи и да стават учители. Много е объркана системата, трябва промяна. добре, че има такива като ДЯНКОВ, че да им посочват гнилите места в системата.

Ти си учила в СУ и оттам заключаваш, че ги изкарва малоумни, тъпи и неграмотни. Има логика, като гледам какво пишеш, ама може просто такава да си си влязла.

Не съди по себе си за останалите.

Бравомкакто винаги точен и безстрашен.Харесва ми това момче и ще гласъвам за ГЕРБ заради него.В БГ не обичат истинатамособенно казана така безпардонно,браво.

Или безпардонен и прост! Кога успя да се запознае изтънко с дейността на БАН, на СУ и т.н., да си гледа работата на фин. министър, да търчи по телевизии , да води любовница по чужбина!Голям талант!Що ли ни го отстъпиха!Смелост ли е , глупост ли е!Голямо излагане пада!

Няма ВУЗ в БГ, който да не бълва 80% неграмотници. Просто вече на входа на университетите НЯМА ФИЛТЪР, който да отсява по-читавите кандидат студенти, поради тоталната липса на мераклии за учене. Авторитетните Университети в близкото минало са само вече спомен!!!

още едно мнение против посткомунистическото мислене в образованието в България, направил съм каквото съм могъл за да не ме засегне този проблем - иначе кой както го разбира - свят широк - хора разни

Майна, айде тихо, че няма нищо общо с моя коментар. Всички унита в БГ са еднакви дупки, ако закрият един остават още много. Или си сляп и не виждаш, че единствената цел е да се точи държавата? НБУ поне имат ОК преподаватели, защото могат да си го позволят, и никога не мрънкат. Че си пускат студентите да завършват без проблеми е друг въпрос. Българските студенти са едни мрънкала, те само искат, не са готови никога да дават, ВСЕКИ им е длъжен.

Като знам, че Мургина е "чедо" на УНСС, завършила, както предполагам, с пълен отличен криминалната специалност Управление и планиране на народното стопанство не виждам никакъв смисъл спорът СУ срещу УНСС да продължава. С този блестящ пример от биографията на "200 марки и едно прасе" УНСС-то води със завидна преднина пред дрипавите професори от СУ.

Ментор, ти какво образование имаш? Аз завърших СУ и изискванията бяха много, много високи. Разбира се, средното образование винаги е било на изключително високо ниво преди развалата от 89-та нататък, а висшето - само добро. Но нали точно работодателите на Дянков (направо не знам защо изобщо, сякаш е нормален човек, го наричам по име, а не с по-подходящо съществително) го пратиха, за да затрие всичко окончателно. Нали точно Световната банка даде 200 или не знам си колко млн. вкл. за "реформи в образованието" - разбирай казва: Ще скапете това, ще направите онова, ще му викаме на всичко, което осерете, "реформа" и ако го изпълните както ви казваме, ще ви адем тези пари. От тях Х% са комисионните за вас - заплати, "проекти" едно-друго, докато движите нещата. И нашите изпълнители тука: ОК. Скапаха всичко, за което Световната банка си плати и изпълниха заданието. На 1 септември тия от банката казаха: "Браво! Сега вече сме доволни. Изпълнихте всичко както ви казахме и образованието ви вече е чудесно! Даже ще ви даваме вече за пример на Румъния" Тия от банката искат още само едно-две неща: образованието в българия вече да ставало на два езика - на български и на цигански или друг "майчин" за "малцинствата" език. Щели да дадат и за това пари. Искали да залегне в новия закон за образованието. Ако си спомняте - преди време искаха да махнат задължителния български. Е, не стана - много се разшумя и явно не са платили достатъчно. Сега обаче е "криза" - сигурно ще минат по-тънко.

Грузинеца, и с тези високи изисквания какви точно знания ти дадоха? Колко от знанията, натрупани там са ти били полезни в професионалната ти реализация? От 50 държави в Европа, защо този прехвален университет го няма в първите 50 от класацията на най добрите университети? Да, СУ беше добър 80-те години, но по единствената причина, че нямахме достъп до нищо по добро от това, в европейски (изобщо не говоря за световен) мащаб винаги си е бил доста посредствен като ниво.

Ако това недоразумение го застигант 2% от "мненията" на българите, до края на живота си няма да може да седне, а всъщност е необходимо само да "пуснем водата" и тя да си го заведе на бюрцето в касовия салон на МВФ.

хехе, къде е Харвард, къде е софийския:))

УНСС има много кадри - преподаватели, който са във власта. Едно или друго министерство. Така че не е чудно че Дянков ги подкрепя. Те са му колеги, а и бюджетът на УНСС е красноречив сам по себе си. Не е свит значително.

За жалост е прав Дянков. Така наречените елитни държавни университети в България са абсолютна пародия. Бюрокрация; корупция; феодални старчета; морално остарели знания; учебни дисциплини и програми. Само губят времето на младите хора и парите на родителите им.

Ами бил ли си там, за да си толкова категоричен. И то навсякъде, за да правиш толкова глобални изводи. или внезапен пристъп на словесен ентусиазъм.

ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ НО ТОЗИ КОЙТО СИ ИГРАЕ СЪС СТУДЕНТИТЕ КЪДЕТО И ДА Е КОЯТО И ДЪРЖАВА ДА Е НЕ СВЪРШВА ХУБАВО ДАЖЕ И В КОРЕЯ

Безбройната администрация и ръководството дето НЕ управлява университета ли имаш в предвид?

Коментари - СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там | Днес.dir.bg

СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там

Софийският университет "Св. Климент Охридски" реагира остро на изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че не препоръчва да се учи там.

Обратно в новината

Коментари - СУ се разгневи на Дянков, който препоръча да не се учи там | Днес.dir.bg

Коментари

По този повод Пламен Орешарски каза: "Не искайте оставката на Симеон Дянков, защото на негово място ще дойде по-лош финансов министър!". На въпроса: "Може ли да има по-лош от Дянков?", Орешарски отговори: "Вие мислите ли, че при сегашната политическа ситуация и състояние на финансите на държавата някой читав специалист ще се ангажира да поеме поста на Дянков?"

Е само дето СУ няма нищо общо с Йейл и Харвард.И стига са спекулирали,че били най-стария университет, важно е сега какво им е нивото и че там разни дедета преподават неща, които си ги повтарят от 20г.Нивото е супер ниско и студентите са изостанали с години спрямо своите колеги в чужбина.

Абсолютно безобразие! Не стига, че Дянков оцапа цялата икономика с идиотските си идеи да ни присъедини към еврото (сама по себе си е добра идея, но не в този момент и не на тази цена) и с неплащането към бизнеса на милиарди левове, ами има и наглостта да дава съвети за неща, които не разбира. Намерил къде да дава такива съвети - във държавния ВУЗ, известен и на котките, че много преподаватели взимат подкупи и че се купуват изпити. Явно това е моделът, който иска да наложи. Ако сега студентите не излязат на улицата и не го изритат от мястото му, не знам с какво още трябва да се подиграе и какво да унищожи.

Друг е въпросът до колко подготвен е бил относно изготвяне на бюджета. Мился че Борисов оповести, защо точно назначават Дянков - неговите длъжности т.н. Предишният министър е бил от БСП - администрацията не е сменена. Полагат все пак клетва мисля да се верни на държавата. Въпрос: Кой ще изготви бюджета, така че да се актуализира на два месеца?

Защо според теб ги назначават отвън? Защото не могат да извадят компромати за работата им. Макар че винаги има такива. Вземи пример - пръвата работа на Сергей Станишев е била премиер. и май е учил в Русия. Май в едно предаване си показа трудовата книжка, но не съм сигурна. В случая би трябвало да отидат до Америка, за да питат ректора му какви провинения уж имал по време на неговото следване.

Защо според теб ги назначават отвън? Защото не могат да извадят компромати за работата им. Макар че винаги има такива. Вземи пример - пръвата работа на Сергей Станишев е била премиер. и май е учил в Русия. Май в едно предаване си показа трудовата книжка, но не съм сигурна. В случая би трябвало да отидат до Америка, за да питат ректора му какви провинения уж имал по време на неговото следване.

Въпроса ми е: Дали електроразпределение е с държавно участие или частно? Колко % е частното участие. Ако СУ дължи пари на ЧЕЗ, и ако и девете са държавни, то биха могли да се опрестят задълженията. Въпроса е дали парите просто не са били откраднати именно с тази идея.

В историята ни има доста отрепки, но поне от 1762 г. е демоде да плюеш на собственото си лице, неграмотнико. Тогава един човек ти каза: "Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки, но за простите българи просто и написах... О, неразумни и юроде!..." ЮРОДЪТ ДЯНКОВ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ХОДИ ИЗ АМЕРИКА ДА ОБЯСНЯВА КАК БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ "НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО", ТУК ПЪК НАГЛО ПЛЮЕ ПО СВЕТИ ИМЕНА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, А ТИ МУ ПОДДАКВАШ. КАКВО СИ ТОГАВА, АКО НЕ И ТИ УРОД?! Има си начини да кажеш и лоши неща за толкова важни институции, с толкова светли традиции, като Софийския университет "Свети Климент Охридски". Но не и размахвайки собствения си тъп комплексарски з...дник в лицата на претърпеливите българи. Все някога им писва... Гаранция, че еничарчето не знае това, щото и то е част от историята ни, щом си позволява да ни облива със смрадливите си плюнки толкова месеци подред, надявайки се, че му се полагат поне 500 години :)))

Чета коментарите и не мога да повярвам на това което пише.Защо ,министър прави подобно изказване това е недопустимо погледнато от всякакви ъгли.Погледнете на централния вход двета паметника и се замислете как е създаден този университет.Нима България е била по силна Държава тогава.Всичките имаме вина в момента но не е нормално подобно изказване.Каквито са ни държавниците такова е и образованието

ОТРЕПКИТЕ БЕЗРОДНИЦИ В НАШЕ ВРЕМЕ СТАВАТ "МИНИСТРИ", КОГАТО ГИ НАЗНАЧАВАТ ОТВЪН. НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ПОНЕЖЕ ГИ ТЪРПИМ.

Съдържанието на тази "новина" ще свържа със средното образование.Хиляди учебници за средния курс, авторски колективи от доценти и професори участват в тях, голяма част са преподаватели в университетите в София и резултата е:В учебника по "Етика и право"-търговските дружества са:ЕТ и т.н. Децата, които искат да учат, го научават така, родителите не могат и не е необходимо да проверяват написаното в учебниците. Тези деца стават студенти и същите тези "автори" казват-младото поколение е неграмотно. Това е само частичка от простотията в образованието-изводите са за всеки.

Нормална реакция на ръководство и студенти от СУ, но тя щеше да е такава, ако оценката беше за всеки университет в Б-я.Най-стария университет в Б-я-да, но най-добрия?-не.От всеки университет има кадри, които са добри специалисти, стига да са искали да учат и да са го направили.Вярно е, че има специалности, чиито кадри са само от СУ, но и там не са първи, просто са единствени.Стига вече всеки университет се е държал, като ощипана госпожица, ако не го похвалят-просто направете образованието при вас конкурентно не само на другите в Б-я, но и на сходни университети в Европа.

Тези двамата помощници на Мутрата му сриват имиджа с всяко отваряне на устата. Не че и той е спрял да ръси просташки мъдрости. Или не си дават сметка колко по-омразни стават или мозъците им отказват от паниката която ги е обзела.

абе софииския университет е по-добър. та това го знае секо хлапе. оствка за на дянков за лъжите му.

Какво го мъмрят човека! Така си е! :) Една закостеняла, примитивна, килийна визия за образованието на куп стари академични величия-прилепи! истината боли!

то Дянкофф-чето не е на себе си, простете му безумието както на него, така и на премиерът, който го обожава и възвеличава, до кота, която не са и сънували в най-розовите си сънища, да ама ние не спим и идва 8 декември, тогава ще бъде купонът, а министърчето е на принципа на лисицата и гроздето.....

Прав си е Дянков. От СУ освен награмотен народ друго не се пръква. Единственото което един студент получава от там е една диплома, с която може да работи срещу подеяния някъде в бюджетната система. Тежко и горко на нация с такива кадри.

Съгласна съм с г-н Дянков, не може само СУ да се толерира! Су е калсика в България, но е бил важен учебен център по времето на моите родители, вече не мисля, че е на нужното европейско ниво!

Не можем да се сърдим на Дянков като се знаем кави сме в по-голямата си част, прост, дребнав, "слелски", Бай Ганьовски манталитет, с Анддрешковски уклон, с други думи Българин ;)

Напълно подкрепям Дянков! Аман от тъпанари дето не могат да управляват парите и все някой друг им е виновен.Как на едните им стигат, а на другите не? Така, така имаме нужда от финансова дисциплина! СУ да не реве за пари, а да започне да вдига нивото си на образование.

и пък как разбра че е прав? Видя колко са парите , как са разпределени и т.н.?Гербер прост!

Ама прав е Дянков!Те са глезени служители.Харчат без да си правят сметката и са сигурни ,че имат лостове с които да принудят властта да им дава и дава !Господа уважението не се полага само защото сте професори ,доценти и т.н .То Господа се заслужава!

Не му се сърдете на този очилат "брат Пит",още не може да си повярва,че е министър,но това когато стане,с шефа му ще гледат М.С. отвън и ще спомнят,къде са работили,дано да е по скоро.

Не се карайте - и СУ и УНСС не струват. Идете да учите икономика и бизнес във Варна и Свищов. Там поне знаят за какво говорят, когато ви преподават нещо.

Дипломата на Дянков дава ли право да упражнява професионална дейност в България? Има ли споразумение за взаимно признаване на образованието м/у САЩ и БГ? Дипломите на СУ важат ли в САЩ? Има ли професионална камара на икономисти/ финансисти в БГ, която да ти разрешава упражняване на професионална дейност след приравнителен изпит? Дянков кога държа в БГ приравнителен изпит по финанси за професионална дейност? ...в САЩ, една глава да измиеш ти искат китап, разрешение от гилдията за упражняване на професията! Къде е учил Дянков, е без значение. Важно е как го прилага, защото и да го знае смисъл няма! Не зная на кого ще лъсне "задника" след прилива, но БГ поговорката е " пилците се броят на есен!" Есента минава, защо не можем да ги преброим? Дянков не може да го направи. Пропуска е да знае, да може, да го направи, да му го признаят, да остане в историята...Тук става дума само за знания! Не бъркайте, не можете с лека ръка да се кланяте на Харвард, на СУ,защото човек се учи доката е жив! И може да се кланя само на Бог по канона! И е казал : по делата им, ще ги познаем? ...Дянков, покажи ни уменията си! Покажи, че можеш! Един протест, едно недоволство, това е една българска оценка за знанията, една оценка, която те праща директно на поправителен изпит където и да е!

Кой те излъга, че трябва да имаш специално образование за да правиш дадена дейност (като изключим медицината и още няколко подобни)? По същата логика и Бойко няма диплома за премиер, но е.

В повечето случаи се изисква, освен при неквалифицирания труд. А за политиците не се изисква специално образование, защото те ползват експертни екипи. А липсата на експертно знание се разбира най-добре от експертите в дадена област. Без казаното да означава, че г-н Дянков "трябва да държи изпит" в контекста на предишния коментар. В коментара на "работник" има и верни неща има и грешни. Закриването на университетите би било като изхвърляне на бебето след къпане заедно с водата от ваничката. Това е много дълга тема и не опира само до аргументите на г-н Дянков. Само ще отбележа, че качеството на студентите завис от качеството на учениците в средния курс, атяхното-отб няколко други фактора един от които е стратегията ни за икономическо развитие, друг-интересите на бизнеса, трети-либерализацията на трудовия пазар в ЕС. Реформата трябва да бъде по много-аспектна от това, което г-н Дянков предлага.

за длъжност министър има образователен ценз, справка - конституционен съд по казуса "лучано"

Съгласна съм-нашите университети дават знания/спорно е колко са адаптивни-моята оценка е-не са/Умения със сигурност не формират, поне не и в последните години на "прехода"лКолко поколения са "загубени" за развитието и просперитета ни като държава?Жалко е, че мнението на трезвомислещите хора се потвърждава-НЕ СА НЕОБХОДИМИ знаещи и можещи хора на политиците ни.

Истината е, че дипломите вече са безмислени хартийки, които + връзки търгуват държавни постове/и не само но все в този дух/. Както викаше един познат важното е един път да се намърдаш в системата. Или по стар начин казано "Учи мама да не работиш". Не само, че в Бг трябва да закрият всички университети, ами и 99.9 % от дипломите последните минимум 10 години трябва да се нулират. Особено за новите специалности, навлезнали след 1990. И това ще е малко, но все пак е някакво начало .... В Б-я студентството се е превърнало в бизнес, както за университетите, така и за студентите. А работещите и знаещите стават все по-малко. Особено знаещите. Интересно как се получава така, че всяка година се бълват хиляди дипломи, а знаещи няма?

Гроздето е кисело, нали бачкер! ПОнеже тиквата ти е празна и не можеш обувките си да завържеш правилно, другите да са като теб. Айде бегай да бухаш на машината. И да не забравиш - минимум 16 часа, 7 дни в седмицата, за 200лв заплата! И никакви отпуски, болнични приемам само под формата на смъртен акт! Който ще се постарая бързичко да получиш. В крайна семтка вие бачкерите сте взаимозаменяеми като гайките.

не четете по-надолу.Всички са истрещели...

СУ е супер зле! Нали съм учила там и знам какви ги изкарва - малоумни и тъпи, и неграмотни.... Трябва да се закрията 60-70% от специалностите, всяка година бълват по 200 историка, които после естествено не са тръгнали да бачкат по музеи и да стават учители. Много е объркана системата, трябва промяна. добре, че има такива като ДЯНКОВ, че да им посочват гнилите места в системата.

Ти си учила в СУ и оттам заключаваш, че ги изкарва малоумни, тъпи и неграмотни. Има логика, като гледам какво пишеш, ама може просто такава да си си влязла.

Не съди по себе си за останалите.

Бравомкакто винаги точен и безстрашен.Харесва ми това момче и ще гласъвам за ГЕРБ заради него.В БГ не обичат истинатамособенно казана така безпардонно,браво.

Или безпардонен и прост! Кога успя да се запознае изтънко с дейността на БАН, на СУ и т.н., да си гледа работата на фин. министър, да търчи по телевизии , да води любовница по чужбина!Голям талант!Що ли ни го отстъпиха!Смелост ли е , глупост ли е!Голямо излагане пада!

Няма ВУЗ в БГ, който да не бълва 80% неграмотници. Просто вече на входа на университетите НЯМА ФИЛТЪР, който да отсява по-читавите кандидат студенти, поради тоталната липса на мераклии за учене. Авторитетните Университети в близкото минало са само вече спомен!!!

още едно мнение против посткомунистическото мислене в образованието в България, направил съм каквото съм могъл за да не ме засегне този проблем - иначе кой както го разбира - свят широк - хора разни

Майна, айде тихо, че няма нищо общо с моя коментар. Всички унита в БГ са еднакви дупки, ако закрият един остават още много. Или си сляп и не виждаш, че единствената цел е да се точи държавата? НБУ поне имат ОК преподаватели, защото могат да си го позволят, и никога не мрънкат. Че си пускат студентите да завършват без проблеми е друг въпрос. Българските студенти са едни мрънкала, те само искат, не са готови никога да дават, ВСЕКИ им е длъжен.

Като знам, че Мургина е "чедо" на УНСС, завършила, както предполагам, с пълен отличен криминалната специалност Управление и планиране на народното стопанство не виждам никакъв смисъл спорът СУ срещу УНСС да продължава. С този блестящ пример от биографията на "200 марки и едно прасе" УНСС-то води със завидна преднина пред дрипавите професори от СУ.

Ментор, ти какво образование имаш? Аз завърших СУ и изискванията бяха много, много високи. Разбира се, средното образование винаги е било на изключително високо ниво преди развалата от 89-та нататък, а висшето - само добро. Но нали точно работодателите на Дянков (направо не знам защо изобщо, сякаш е нормален човек, го наричам по име, а не с по-подходящо съществително) го пратиха, за да затрие всичко окончателно. Нали точно Световната банка даде 200 или не знам си колко млн. вкл. за "реформи в образованието" - разбирай казва: Ще скапете това, ще направите онова, ще му викаме на всичко, което осерете, "реформа" и ако го изпълните както ви казваме, ще ви адем тези пари. От тях Х% са комисионните за вас - заплати, "проекти" едно-друго, докато движите нещата. И нашите изпълнители тука: ОК. Скапаха всичко, за което Световната банка си плати и изпълниха заданието. На 1 септември тия от банката казаха: "Браво! Сега вече сме доволни. Изпълнихте всичко както ви казахме и образованието ви вече е чудесно! Даже ще ви даваме вече за пример на Румъния" Тия от банката искат още само едно-две неща: образованието в българия вече да ставало на два езика - на български и на цигански или друг "майчин" за "малцинствата" език. Щели да дадат и за това пари. Искали да залегне в новия закон за образованието. Ако си спомняте - преди време искаха да махнат задължителния български. Е, не стана - много се разшумя и явно не са платили достатъчно. Сега обаче е "криза" - сигурно ще минат по-тънко.

Грузинеца, и с тези високи изисквания какви точно знания ти дадоха? Колко от знанията, натрупани там са ти били полезни в професионалната ти реализация? От 50 държави в Европа, защо този прехвален университет го няма в първите 50 от класацията на най добрите университети? Да, СУ беше добър 80-те години, но по единствената причина, че нямахме достъп до нищо по добро от това, в европейски (изобщо не говоря за световен) мащаб винаги си е бил доста посредствен като ниво.

Ако това недоразумение го застигант 2% от "мненията" на българите, до края на живота си няма да може да седне, а всъщност е необходимо само да "пуснем водата" и тя да си го заведе на бюрцето в касовия салон на МВФ.

хехе, къде е Харвард, къде е софийския:))

УНСС има много кадри - преподаватели, който са във власта. Едно или друго министерство. Така че не е чудно че Дянков ги подкрепя. Те са му колеги, а и бюджетът на УНСС е красноречив сам по себе си. Не е свит значително.

За жалост е прав Дянков. Така наречените елитни държавни университети в България са абсолютна пародия. Бюрокрация; корупция; феодални старчета; морално остарели знания; учебни дисциплини и програми. Само губят времето на младите хора и парите на родителите им.

Ами бил ли си там, за да си толкова категоричен. И то навсякъде, за да правиш толкова глобални изводи. или внезапен пристъп на словесен ентусиазъм.

ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ НО ТОЗИ КОЙТО СИ ИГРАЕ СЪС СТУДЕНТИТЕ КЪДЕТО И ДА Е КОЯТО И ДЪРЖАВА ДА Е НЕ СВЪРШВА ХУБАВО ДАЖЕ И В КОРЕЯ

Безбройната администрация и ръководството дето НЕ управлява университета ли имаш в предвид?