В присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова и на министъра на транспорта Ивайло Московски бяха подписани договорите за строителство на Лот 4 на магистралата с "Актор" и за надзор на обекта - с "Пътинвест инженеринг", предаде БТА.
Павлова обясни, че първа копка на участъкa от магистралата ще бъде на 5 април. Разчитаме, че ще приключите предсрочно и в бюджет, призова тя строителите.

Според шефа на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров посоченото в договора време за строителството на лот 4 от 23 месеца е прекалено много. Той обаче допълни, че компанията може предсрочно да се справи с обекта.

С подписването на договора, който е за 55.980 млн. лева, бюджетът по оперативна програма "Транспорт", чрез която се финансира строителството на магистралата, се оказа почти на изчерпване.
Над 86 на сто от средствата по програмата са договорени, а в пътния сектор - почти 99 на сто, каза Павлова. По думите й, като цяло по програмата почти 3,4 млрд. лева са договорени.

Общата стойност на магистралата по апликационна форма е 480 млн. лева. Лотовете 1, 2 и 4 се финансират чрез средствата по ОПТ за този програмен период. От същия бюджет са и средствата за идейния проект и подготовката на други необходими процедури за лот 3, чието изграждане ще започне от следващия програмен период на оперативната програма.

Павлова обясни, че със спестени средства по програмата и в частност от договора за лот 4, чиято очаквана стойност била 50 млн.евро, ще бъдат финансирани други пътни отсечки, сред които София - Калотина, обходите на Монтана и Враца, Мездра - Ботевград. Министърът припомни, че "Струма" ще е една от най-екологичните магистрали в Европа.
По трасето, което преминава край територии от НАТУРА 2000, ще бъдат изградени защитни съоръжения за флората и фауната.
Миналата година на заседание на правителството премиерът Бойко Борисов се възмути от еколози, че протестират срещу строителството на четирилентов участък от магистралата край Кресна, тъй като ще навлезе в защитени зони по НАТУРА 2000.

Лазаров обясни, че за лот 2 на "Струма" е започнало идейното проектиране и се очаква лятото да е готов подробният проект заедно с парцеларните планове, които са необходими за започване на отчуждителните процедури по трасето.

До първи юли се очаква да са готови лотовете 2 и 3 с изпълнител "Актор", и 15 километра от лот 4 на магистрала "Тракия", а до края на годината обектът изцяло да бъде приключен, каза още Павлова.

Строителните дейности по всички инфраструктурни пътни обекти се изместват с 15 дни по-рано заради хубавото време, заяви още регионалният министър.
Агенция "Пътна инфраструктура" очаква икономии от 2 милиона лева от предсрочното обявяване на началото на строителния сезон, пресметна Лазаров.
Средствата ще бъдат спестени от това, че фирмите ще прекратят дейността си по зимното поддържане на пътищата и ще преминат към текущото им поддържане. Зимното почистване на пътищата е от 1 ноември до 31 март.