За „Кресна” трябва не да се мисли, а вече да подготвяте и да проектирате, за да минем на четири ленти. На самото дефиле може да не е магистрала, а да са две по две лентите, прекрасно ще ни свърши работа и ще можем хем да ползваме едното трасе, което е сега, хем да се направи допълнително само за две ленти и сигурно ще стане с 300 милиона по-евтино, казва Борисов, цитиран от "Фокус".

Според зам.-министър Георги Прегьов, този вариант е оценяван включително и от експертите на JASPERS, но вариант с четирилентов път по сегашното трасе няма да е възможен от гледна точка на въздействието върху околната среда.
„Там попадаме изцяло в „Натура 2000”, което е едно много тежко обстоятелство”, казва Прегьво.

„Сиреч, две ленти не пречат на екологията, две ленти, когато сега е задръстено и когато харчат в пъти повече вредни газове камионите, избиват се хората, означава, че това е добре за екологията!? Ако го разширим и да имаме две по две ленти, което абсолютно е достатъчно в случая, хем ще спестят пари, тогава става вредно за екологията?! Избиха се хората там", коментира премиерът.

Според него, в пъти е по-тежко, когато са само две ленти.
"Четири лента са в полза на екологията и пак започваме да спорим като кокошката и яйцето и искате да похарчим 700 милиона евро да пробием планината, което е хубаво за екологията? Повтарям, две ленти в момента добре ли са за екологията? Какво ви казват еколозите: „Затворете пътя за Гърция и пътувайте с камили, с катъри”, това ли ви казват като се срещате с тях?”, пита Борисов.

Зам.-министър Георги Прегьов обяснява, че става дума за девет метра повече в „Натура”.
„Извадете еколозите и нека да ги чуят всички български граждани, че не искат с 9 метра да се разшири пътят и да пътуват удобно и за това, за да пробием планината, трябва да похарчим пари на данъкоплатците в толкова големи размери. Като кажат еколозите…
Но те си имат имена, те са хора, те също отнякъде получават пари най-вероятно, извадете и кажете: „Ето, господа, ние искаме от две ленти да ги направим четири, защото това е добре за екологията. Какъв е вашият проблем с 9 метра по-широко, или 9,50 метра?”, казва Борисов.