Това са заявили за "Капитал Daily" от агенцията, като се позоваха на искане от финансовото министерство, до което са постъпили сигнали за дейността на комисията.

АДФИ е започнала проверката на 20 март, но инспекторите й не са били допуснати до помещенията на КФН. Отказът за достъп е бил аргументиран с това, че комисията е независим орган. По закон обаче АДФИ има правомощия да проверява включително и органите на съдебната власт и президентството.

Стоян Мавродиев обаче заяви в специално писмо, че заповедта за проверка е незаконосъобразна, поради противоречието й с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз. Според него това е нарушение на заложения в Конституцията принцип за разделение на властите.

По-рано днес той коментира, че въпреки че комисията получава субсидия от централния бюджет, тя се отчита само пред Народното събрание, както е записано в специалния Закон за Комисията за финансов надзор.
"Потресаваща е некомпетентността от страна на финансовото министерство. Тази некомпетентност се превръща в системен риск за публичните финанси", каза още Мавродиев по казуса.
Сигналите, за които става дума, са жалби от инвеститори, данни за конфликт на интереси на служители и сигнали за съмнителни назначения и неоправдани разходи за външни услуги и бонуси.

През последните седмици Мавродиев публично критикува финансовия министър Симеон Дянков и се обяви срещу идеите му за инвестиране на Сребърния фонд и намаляване на ДДС.
Преди десетина дни БСП изнесе данни, че за последните два месеца на 2011 г. членовете на КФН са получили общо 68 000 лева бонуси.