Заповедта за изземването от 30 август м.г. била подписана от областния управител Йордан Николов, съобщава Дарик радио.

Имотът, собственост на Божана и Петко Петкови, се намира в строителния участък по трасето на АМ „Тракия" в село Загоре. Те придобили земята по параграф 4 през 1989 г. (земи, раздадени с постановление на МС за оземляване - бел.ред.), а 5 години по–късно я купули от Община Стара Загора, за което притежават скица и нотариален акт. През юли 2010 г. семейството е предупредено да събори временната постройка върху парцела и да се изнесе от мястото заради строежа на магистрала "Тракия". Божана Петкова обаче казва, че не е отчуждена и никой няма право да я гони от собствения й имот. И е категорична, че няма да напусне имота, докато не получи обезщетение.

Въпреки това на 30 август м.г. областният управител на Стара Загора подписва заповедта за изземването, а на 4 септември м.г. постройките върху имота на Петкови са съборени.

Сега Административният съд приема в съдебното решение, че Божана и Петко Петкови са законни собственици на иззетия имот, като областният управител, след като е бил своевременно информиран за това, не е имал правото да издаде заповед за изземването му, преди да оспори успешно по съдебен ред правото им на собственост.

Договорът за строеж на ЛОТ 2 от АМ "Тракия" - от Стара до Нова Загора бе подписан през април 2010 г. и е на обща стойност 137 868 000 лв.