Съдът върна частен имот насред ”Тракия”

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповед за изземването на частен имот без обезщетение за собствениците. Имотът бил иззет, тъй като забавил строежа на магистрала "Тракия".

Обратно в новината

Коментари - Съдът върна частен имот насред ”Тракия” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗАЩО ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ САМО ЗА ЕДНИ ,ЗА ДРУГИ НЕ. ИМАМЕ НЕОБЕЩЕТЕН ИМОТ В РАЗМЕР НА 30 ДКА, КОЙТО Е ПОД ВОДИТЕ НА ЯЗОВИР ИСКЪР - ПИСМО ЗА ВСИЧКИ И НСТАНЦИИ И ОТГОВОРЯ Е СЛЕДНИЯТ - СТОЛИЧНА ОБЩИНА ИМА ДУМАТА, НО ФАНДЪКОВА НЯМА ПРИЕМЕН ДЕН И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ.СТРОЕЖИТЕ ПОКРАЙ ЯЗОВИРА СА НЕЗАКОННИ ,НО НИКОЙ НЕ ГИ БУТА ,ЗАЩОТО ИМАТ НЯКАКВИ РАЗРЕШЕНИЯ. МОЛЯ ЗА ПОМОЩ .

пореден "УСПЕХ" на Герберите. Некомпетентност на всички ръководни нива. То след като даскал по фискултура е вице....!?!?!?

Щом Бойко е казал, че се 'зима, 'начи се 'ЗИМА!! 'Секи си мисли, че мо'е да пр'аи каквото си иска.

Абе Бате Бобо и НДК Че бутне да му е по-лесно да Оди на работа, па та'а за една барака, аре бе... Да не живееш в правова държава, та Че се обаждаш, я си яж зарзавата и трай да не ти 'дигне здравните пак..

Тия са като собствениците на едни къщички в София по пътя на метрото, които изведнъж /подучени от алчни адвокати!/ започнаха да се отказват от обезщетенията за старите си съборетини и малки дворчета и поискаха по няколко милиона лева за всеки имот. Предлагаха им се апартаменти, от една къщичка изскчаха по три семейства - общо 5 души от три поколения, всеки женен и разведен по три пъти, и всичките роди и деца искат отделни апартаменти и отделно куп пари ... Безобразие! И строителството на метрото буксуваше години наред заради няколко алчни шопарчета, а сега - заради тази стринка от снимката и нейния мерак да си оправи целия живот с това парче земя!

Който и какъвто ще да е - имота си е техен и те определят цената. Един от основните принципи на капитализма е неприкосновеността на частната собственост. Крайно време е да се спре с държавния бандитизъм под формата на "изземване", "отчиждаване", "компенсаторки" и т.н. А тиквата като се прави на толкова принципен и честен да удържи разноските по делото и стойността на имота от заплатата на въпросният областен управител.

По същия начин изхвърляха навремето семеиства от техните къщи в центъра на София за да строят посолства. Казват ти махаи се или те газим с багера .. насила подписваш договор за да вивеея под наем ... И сега същите собственици съдят държавата. Така не се прави мой човек. Да се договорят както трябва а не да действат като мръсни комунета !

Абе млоумници, щом хората си имат акт за собственост имота си е техен и трябва да се плаща. Има си определена процедура за оценка която трябва да се спази и край. Иначе ако всеки докополсе до власта неудачник има право да те гони от твоя имот по добре е да хващаде дървото и ......

Че трябва да ги обезщетят - трябва защото разни реститути и проститути взеха пари ,( но дадоха и рушвети) и си получиха ниви ливади и парцели в паркове и градини и вместо да им забранят строителството и промяна на предназначението на имота (най често за лично ползване ,не за кооперации с по сто апартамента)те ги препродадоха , презастроиха изрязаха сто годишни дървета , унищожиха, паркове ,тротоари и градинки без паркинги гаражи и канализация, направиха градовете съвременни гета , понякога приличащи и на циганските. Но за едни може и има пари а за други не .Все пак има Господ и възмездие и когато някой се гътне млад да не си мисли, че не е наказание.

А-ааа ... историйките от онез-там годинки, а ?! ... Ма да бе, ма да и това си е ! (Голямо зидане, голямо нещо ... няма дума -- ще ни зазидат страната навеки, ако не се размърдаме )

Истината е, че тоя маломерен имот поради някаква техническа грешка е пропуснат да бъде включен в списъка с отчужденията. И след това тази грешка започва да се оправя силово със серия от други грешки. Заради бързината да започне строителството на магистралата и с оправданието, че тази магистрала е национален обект и т. н. Без да мислят, че в България има и съд, който не всякога се подчинява на нечии властимащи желания, а на закона. А решението е било просто - обезщетяват по закон и толкоз. Като бързат - дават малко повече като за бърза поръчка. Ама нами сме носители на "новото" и трябва да покажем колко сме велики...

Тия собственици май го дават някакви селски хитреци - дай се га понеже може да правим проблем да ни се дадат за тъпата ливада милиони - държавата да им мята едни пари, като за имота дето е на 100 м. от магистралата и чао!Като я гледам на снимката тая леля не се е изкривила да си копа смотаната земя - ни плевила, ни садила, ама яко лакома за мангизи!

Ти си абсолютен кретен и смотаняк! Не прочете ли, че тия собственици не са получили НИКАКВО обезщетение, камо ли милиони? Не прочете ли, че герберджийският областен управител се е направил на велик като патрона си и е издал неправомерна заповед? Не разбра ли, че от всичкото "ура" скъпите ти гербери накрая ще хванат народа за к...? И кога тъпите гербероиди ще проумеете и най-после и вие да започнете да спазвате законите? Толкова ли сте умни, че вече "познавате" по снимка? И накрая си дай снимка, та да ти видим и твоята тъпа физиомутра!

Тия собственици са едни селски хитреци. Ама държавата ни е разградена. Подарили им една земя на времето, сега гушват милиони. Тото.

Преди магистралата колко е струвала въпросната земя ..Не повече от 300 лв на декар Жената решила да саботира проект с национално значение Ами да и дадат земя със сдъщата стойност от полето Ако не е съгласна Директно да духа супата

ВАЖЕН Е ПРИНЦИПА ПЛЕВНЕЛИЕВ, СИРЕЧ ЗАКОНА, КАЛИТКО!

Още един смотаняк! Тия числа от къде ги изкара? Да не си някое брокерче дето са го прескочили? Аман от тъпоъгълници!

2 част: И не ми давайте примери с апартаменти! Никой не си купува апартамент в нищото на полето, където се очаква да се строи циментозавод примерно. Не може всички ние да чакаме цял живот магистрала (това е магистрала, не селско шосе, което може да заобиколи) заради двама тарикати на дребно!

хм... доста си изпускаш нервите "како" ;) половината ми живот мина преди 89-та и имам спомени какво е било :). Хайде малко се поохлади (или си от гербавите). Хората са прави. По някакъв начин са се сдобили с тази земя и сега ги изхвърлят. Майната им на магистралите ако няма кой да се движи по тях, защото в тази държава има геноцит над обикновените хора. Скоро тук ще има само мангали, полицаи и мутри.

И аз смятам, че тия така наречени "собственици" на въпросният имот са всъщност обикновенни номенклатурчици от близкото минало, докопали се някак си до тая земя, знаеки, че "утре" там ще се строи нещо и това ще оскъпи мижавото парченце земя. Естествено, че са им предложили нещо, но не! Те като магаре на мост - да извлекат максимума от ситуацията (изкуствено вдигане на цената на земята) и да им я платят на не бивала цена, защото, разбираш ли, ще е за магистралата. За това според мен, не трябва да се знае от продавачите за какво е тази земя (изкопуването й) , защото всички ние я плащаме от данъците и на всичкото отгоре ще я чакаме още един цял живот заради такива псевдо-собственици. А съвсем друг е въпроса, че тая земя е взета само и само за далавера, не да я обработват и не защото са приритали точно за тоя парцел. Който има НАСЛЕДСТВЕНА земя, то тя е от 1900-1920 г. (примерно), а не от 1989 когато се сваляше Т.Живков от власт и през тия години всеки си правеше каквото иска - знаете "риба се лови в мътни води". Кой вземал - вземал, "взимай и бягай", такива бяха годините от 1989 насам. Та за това си мисля, това не е земя от прадядо й на тая Божана Петкова, нито на Петко Петков - това е купено за смешна цена с цел по-късно ДАЛАВЕРА - изнудване на държавата за предстоящата магистрала. Държавата, в този случай, да им провери как точно е купена тая земя, на каква цена, чрез кой (кой им е подшушнал ) , фиктивни ли са документите им за нея... и да им предложи още веднъж цена (по толкова , колкото в момента върви един квадрат в тая местност) и ако откажат - да им се отнеме. Да имат избора - или взимаш толкова, колкото си струва, или оставаш с празни ръце! Ха да видим дали ще разиграват тия цял народ да няма пътища заради такива като тях... Наследствено е нещо, което едно семейство го има от преди 1944 г., така , че това от 1989...ясна е работата - комунистически номенклатурчици.

1989 г. беше преди 21 години, Тикво! Дали е нормално да дойдат да Ти съборят къщата, без да имат право, защото там ще мине тротоар, примерно. Затова си има СЪД и е нормално Държавата да спазва закона!!!!!

Тиква е баба ти, с "наследствените" имоти! Явно и ти си номенклатурно чадо и за това реагираш така. Живяла съм и преди 1989 и знам за какво говоря, а ти не си позволявай да държиш такъв тон на хора, които не познаваш! Разбра ли, леке такова ?!? Кво като е било преди 21 год. !?! Ако ходиш прав под масата '91-ва, ясно ми е защо не знаеш какво беше преди 1989 и ти се вижда толкова отдавна. По соц. време аз бях ученичка и много добре знам какво беше преди 1989 и след '89! ойто има наследствен имот, то той е от преди комунистите и 1944, а не от 1989! Като не знаш не се обаждай от коневръза. Освен, ако си чадо на комунисти, за това се правиш на защитник на хора, които са се докопали до земя през 89 и твърдят, че е НАСЛЕДСТВЕНА. Да да, то тая земя преди 89 не я е имало, за това...

Ами да обезщетят жената по средни пазарни цени за земеделски земи.. 300 лв декар и след това да продължат магистралата която е много важна за България

Ако пък не е съгласна , да я осъдят че пречи на националните интереси и да я вкарат в затвор

Жалко, че няма закон за простотията.

А дали имотите около магистралата ще струват по 300 лв. Я малко помисли !

А ако не беше магистралата колко ли щеше да струва......Тогава да и го заменят с терен на такова отстояние каквото е сегашния от главен път....... Обезщетениетое въз основа на това което земята струва към момента.....ами ако там построят град и той стане столица как да им го наплатят Я малко помисли.....

И сега какво?! Стоп! на магистрала Тракия ли?! Щом като толкова искат, да им изплатят полагащото се обезщетение и да продължават строежа на магистралата! А ако действително областният управител е превишил правата си, да понесе полагащото му се по закона наказание!...

Преди много години,в Япония токийското летище "Нарита" не можеше да бъде разширено заради частен имот от 100 м2.Защото бил наследствен. Строителите чакаха няколко години собственика,някакъв дядо ,да почине човекът и чак тогава наследниците му продадаха парцелчето и летището беше разширено.Това е факт,но в Япония има закони и няма областни управители от гражданите за европейско развитие на България!

А какво стана с предложението да не се изплащат обезщетения при изграждане на обекти с нац. значение, а да се предоставя сащия размер, същия клас земя в същото землище ? Това е най-добрия и справедлив начин и се избягва плащането на луди пари за обезщетения. Които пари всъщност са взети от всички нас преди това.....

Друг път вместо да виете за лошия съд се сетете за този или някой друг подобен случай. И съдът не е слънце - и там работят хора и те крадват, ако могат, но когато някой милиционер започне да ви говори, че от съда само вреда има спомнете си, че един ден само той може да се окаже между вас и булдозерите. Когато римляните са измисляли баланса между институциите, не са имали пред вид да ги населяват светци и именно затова са измислили разделението - за да имат хората различни интереси. Самите римляни не са си поплювали много и не са считали за лошо да гониш собствените си интереси за сметка на другите, да присвояваш и прецакваш другарчето и все пак са потърсили начин да не се изядад едни други. Та сетете се вие що се поддавате на внушенията как светци и чисти хора ще оправят нещата и си спомнете за Рим, ако не сте съвсем загубили връзка с реалността ще се сетите, че който ви говори за нужда от светци и очерня другите за това, че не са вероятно има за цел не друго а още повече власт и смърт за конкуренцията.

Точно така е, може даже и повечко да и дадат, ама проблема е решен. Кратко, точно, ясно и не особено голям проблем...

Магистралата е обект с национално значение ! Не може частния интерес да се поставя над националния!

Това комунистите ли ти го нашепнаха?

Да ги обещетят с компесаторни записи толкова е просто.

Това не дава право на държавата да заграбва безплатно имоти така че ББ ако си мисли всичко за бащиния и придворните му пеят с него в един хор сега да се бръкнат в джобовете и платят всички разходи барабар съ сумата която собствениците поискат за имота си.

Напротив, частната собственост е неприкосновенна. Пише го в конституцията.

може!ако в конституцията е за писано че частната собственост е свещена и неприкосновена!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!тъпаци българи!!!!!!!!

Проблема на държавата в този и в безкрайно много други подобни, е че всички държавни служители (и общински) не работят като хората. На никой не му пука, защото отговорността се размива по веригата. Ако областния загуби топлото си място, заради нарушението на законите със заповедта си, дали щеше да я подпише?!

И ТРЯБВА ДА Я ЗАГУБИ !!!

Разбира се. След като е неин е редно да я обезщетят.

Като за начало - спираме да "мекаме". Това става, като се научим на пишем на правилен Български език! правимЕ -> правим

Като си помисля, че съм изброила над 8 различни възможности за започване на наказателна процедура от ЕК срещу България заради неспазване на вторичното и първично право на ЕС, лошо ми става...А изявленията на г-н Борисов за подслушванията и опита му да суспендира Конституцията - да не говорим...:(

И докато се мотае уважавания съд 5-10 години с решение магистралата ще си стои недовършена!Учудва ме скоростта на решеието на съда -само 5 месеца!За Гинес е или е нещо друго...досетете се сами

Обещетение им се полага, но не по експертна оценка, а по държавна. Все още има закон с който може да се одържевява земя за голевми, структурни обекти какжито са пътищата. Хората не е трябвало да ги бутат без да им дадът определена сума. Само че много хора искат да станат милионери с 2 квадрата.

Така е, колега! Но някаква политическа агитка упорито представя правния казус като политически...Ужас и безумие!

Тази женица ако не я обезщетят, да си сложи бариера на магистралата и да таксува преминаващите:)))

Чудесно предложение! Така най- накрая държавата ще започне да разбира, че освен да защитава собствените си интереси, ще трябва и да защитава интересите на гражданите си!

БСП е включила цялата си мощ и свои къртици във всички институции само и само да саботират изграждането на магистрала Тракия.Тази магистрала е трън в очите на тия комунисти.Какви ли още спънки ще измислят,само и само да ходим с цървули,а не по магистрали.

До "ххх" Ти си малоумен гербаджия! На теб, ако ти вземат земята без обещетение ще си траеш ли? Явно си профан, или се правиш на такъв, но че си милиционер от ГЕРБ - е ясно

Съгласен съм да им дадат обещетение като за нива 5-категория насред нищото(какъвто им е имота), т.е. 300лв/дка., а не както те искат да стават милионери......

Вижте дали не са пуснали една муха и във вашата глава да ви саботира мислите. След 2 години за 170 м магистрала, ще приказват, че са я построили изцяло.

Е, като гледам, повечето от писалите тук смятат, че е правилно да се спре строителството, за да не може ББ да реже ленти и да се фука с европейска инфраструктура... Отлично, чудесно, поздравления за достойните прояви на типичната ни народопсихология ... То затова и сме на този хал вече толкова време - от криворазбрана демокрация и прекалената простащина, която се шири повсеместно! Да ви е честито пътуването на 500 км за осем часа, вместо за пет, както е нормално! И съответните ПТПта по цялата дължина на кривото и тясно шосе!

Остави тва, че Бойко реже ленти, казусът не е политически, а чисто правен. То, хубаво ще изграждаме инфраструктура, ама тия хора какво дарители на държават ли ще са, я вземи ти да дариш в името на новата инфраструктура два-три твои парцела или апартамента, ще ти стигна ли само любовта на вожда, че да го сториш?

Аврора, казуса е юридически и няма никакво отношение към политиката - освен, че незаконосъобразно държавата/ респ. нейни органи/ не са задействали процедурата по обезщетяване на собствениците. А твоите разсъждения не подхождат на България от 2011г.- затънали са някъде из трасето на България до 1989г.:) ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 30 ОТ 11.04.2006 Г., В СИЛА ОТ 12.07.2006 Г.)В сила от 01.01.1989 г:) Чл. 1. (1) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. (2) Исковете по ал. 1 се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс.

Абе Бай Тошо затова ли им раздаде земи, да се правят на велики разни селяни. България ще седи без магистрали още 100 години заради такива като тях. Аз разбирам тези земи да ги е купил дядо им, ама да им ги подаряват, после да мрънкат...

Приказваш, защото не става въпрос за земя купена от твоя Дедо, т.е твоя лична..

До всички зомбирани мозъци тук: НАЛИ НЕ СМЯТАТЕ ЧЕ ЩЕ СПРЕ СТРОЕЖА НА МАГИСТРАЛАТА, а? Някакъв ..правен казус, добре!? Но dir усложливо я правят...топ новина за да има такива коментарии, като на "пожарникар"...не е сложно нали?

Хан Круме, хубаво си мълчеше досега ....що ти трябваше да се обаждаш!?!

Ей, човеко -спри се! Не си юрист и представа си нямаш за какво иде реч! Иде реч за ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ на бг. граждани, придобита на законно основание- сделката "продажба на недвижим имот от община Стара Загора на физически лица" и за незаконо съобразното й разрушаване от държавата!!! Зомбиран си ти- изказваш се по юридически казуси, без да ти разбира неяо главата!

Пишеш го прецедент и държавата продължава, да не би да я обработват тия собственици или не знам какво си там? Паднала им на гьоме и бой - шъ ставъми милиунери !!! Е няма да станат. Айде , обещетението им ще е в пъти над пазарната стойност. А някой помни ли центъра на Пловдив? Има 3 дка частна собственост и ?

Ами така става щото някои хора трябваше да се бият в гърдите че строят ударно магистрали и действат без много да мислят

Абе сбъркал си ника нещо.....Пише се ТЪПАНАР. По ти приляга.

Нищо не е сбъркал. Двете думи са синоними.

Е това вече е новина, да ти вземат имота без да те обезщетят, но това е в България, тук нищо вече не ни изумява, тежко на обикновения българин, е значи има правосъдие, защото иначе областния управител се е направил на съдия.

След 1944г. така се процедирало.Първо ти взимат имота,ако пискаш много в БЕЛЕНЕ. Така че,наченките към тоталитарна власт са налице.Бойко винаги е казвал че има какво да научи от Сталин,Хитлер и Тодор Живков

"частната собственност е свестенна и неприкосновенна" член 1 на американската конституця.а в българската конституця за частната собственност се говори с такава досада и пренебреженние се е едно е писана от ленин 1919 :)

винаги надминават учителя си!!

По-добре замълчи, да си помислят другите, че си тъп, отколкото да кажеш нещо и да го докажеш....... Частната собственост е засегната чак в Петата добавка(Декларация на правата)..... Просто "Не лъжи" ......(божа заповед)

Собствеността е свещена в правовите държави. Например в Кейп Таун в Южна Африка и сега стои недовършен мост от магистрала, тъй като собственика на част от земята под него не е искал моста да му прави сянка , въпреки голямото обещетение , което са му предлагали. Човекът е станал герой беден , но честолюбив , а законът на негова страна.

А тъпаците заобикалят през Сахара за по направо.

В решението на съда въобще не става въпрос за реално връщане на имота, нито ще има за резултат спиране на строителството на магистралата. Правото на собственост ще бъде предмет на друго дело, както и дали и на кого се дължи обезщетение за отчуждаването.

Ами да я обезщетят най-после жената и готово. Не виждам проблем в това. Има закон който разпорежда тези неща, до колкото знам за такъв важен проект тя няма право да откаже обезщетението, само да оспори стойността му. Следователно отиват хора, оглеждат имота, правят оценка, дават и парите и всички доволни.

Не виждаш проблем ли? Проблема е , че всичко в България се прави на юруш без много мислене, само и само по рано да прережеМЕ лентата и да се биеМЕ в гърдите.

И така г-да съдии от Административният съд, мислите че спряхте магистрала Тракия и Бойко, ли? Напротив - забихте още няколко пирона в ковчега АБВ на вашият любим вожд: Гоце!!!

На тебе нещо да не ти хлопа дъската.

А на теб гънките ти са изправили -напрегни се малко и виж за какъв имот става дума: Постановление 4!?

На тъпанарски заповеди и решения да не им пречи административния съд, защото ако имота беше твой?????

заповед за изземването на частен имот без обезщетение за собствениците Това ако не е по комунистически Герб му кажи.

Да не би да го е купила или наследила!? Това е имот раздаден с връзки неправомерно ..от комунистите!?

Крумеее,Крумеее ти си луд бе. Те придобили земята по параграф 4 през 1989 г. (земи, раздадени с постановление на МС за оземляване - бел.ред.), а 5 години покъсно я купули от Община Стара Загора, за което притежават скица и нотариален акт.

в едно съм сигурен,никога няма да получиш инсулт,щото за тая работа си трябва мозък

За всеки е по-добре да има магистрала и въобще да няма спънки от такъв характер! Да ама, ако бяхме на нейно място???

Земеделска земя, дали ще е +- 1 км от мястото какъв е проблема? Аре стига с измислени проблеми. Или искат да забогатеят рязко като селски тарикати или медийте мъжката преекспонират случката.

Сега може да сложи една бариера на Тракия и да въведе такса за преминаване през имота, Ех какви мангизи ще падат

Браво! Никой няма право, дори и държавата, да изземва чужда собственост. Редно е да платят на хората обезщетение и то в приличен размер!

Би трябвало да звучи: Оказа се че магистрала Тракия минава насред неправомерно заграбен частен имот. Примерно.

не съм сигурен че ще ми се изправят косите, защото така или иначе са прави, но не на всички взели земи по постановление им се разрешаваше да ги купят, да не кажа че са едини на тези на които е разрешено, с други думи това са представители на товашната власт /номенклатура/

иване има ли някоя тема дето да не напишеш някоя глупост в нея

Това са твои предположения/измислици. Фактът е, че хората имат законен имот, който им е отнет противозаконно.

Браво бе..... ------------------- Мирно! ББ минава.....

Че каква е тая глупост, обществения интерес е по - важен. Тая като не иска да се изнесе, спрете и тока, водата, парното, лишете я от здравеопазване и безплатно образование и готово.

комунистите родината разграждат... комсомолицте след тях рушат... пионери... пионери...

Глупак си ти приятелю. Обществения интерес не трябва да противоречи на частния.Имали са достатъчно врема да извършат отчуждаване на имота .Утре някой пореден областен може да реши да построи нещо през твоята къща.

Колко време ще я чакаме тая процедура? Децата ми ще имат ли магистрала или да не се надявам?

сега да го видя онова мухльовче Плевнята кви шъ ги мрънкори...па може и маркуча да се се изходи...

Плевнелиев ако е мухльо, ти си това което ако го настъпиш, после не те пускат на обществени места

------------------- Мирно! ББ минава....тишита в строя, А бе вие в казарма ходили ли сте? Когато генерала минава......

Плевнелиев не е мухльо, а мижитурка, която драпа ГЕРБ да го номинира за президент. Затова е толкова мазен, но на Боко тия не минават.

Пак се обади тоалетната чиния

БРАВО за съда! Пашите сега да бъдат съдени за самоуправство!