"Въпреки че една страна реши да напусне, ЕС остава необходим за останалите от нас", заявяват 27-те лидери в обща заключителна декларация, цитирана от ДПА и БТА. Те подчертават, че "са решени да превърнат съюза в успех".

Пътната карта включва стъпки за справяне с миграцията, целящи да не допуснат завръщане към неконтролираните миграционни потоци от миналата година, както и мерки за подобряване на сигурността, борба с тероризма, засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и предоставяне на по-добри възможности за младежта.

"Братислава е началото на един процес", се казва в изявлението, според което предстои и среща в град Валета в началото на следващата година, както и среща на върха в Рим през март.

Меркел и Оланд заедно за успеха на Европа

Германия и Франция искат да работят заедно и много интензивно през следващите месеци за успеха на Европа, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд след неформалната среща на върха в Братислава.

Заедно с президента канцлерът представи списък на приоритетите за следващите месеци, съставен от 27-те на срещата, в която не участва Великобритания.

Френският президент заяви, че срещата в Братислава е показала способността на Съюза да продължи напред и след британсикя референдум.

"След британския референдум е изключително важно да покажем, че Франция и Германия искат да продължат да работят заедно, за да можем да осъщесствим конкретни мерки и затова канцлерът и аз държим заедно да ви представим резултатите от тази среща и да покажем, че сме наясно със ситуацията и сме готови заедно да се справим с предизвикателството.

Европа може и трябва да продължи напред. Имаме ясни приоритети, отговарящи на очакванията на европейците. Това, което трябва да запазим, е волята", подчерта Оланд.

Меркел заяви, че 27-те са се споразумели да използват следващите шест месеца, за да разработят план за връщане на доверието на гражданите към Съюза. Съгласихме се, че предвид критичната ситуация, в която се намира Европа след референдума във Великобритания, но и поради други проблеми, които имаме, трябва да съгласуваме заедно дневен ред, че трябва да имаме работен план до 60-годишнината от Римския договор, каза канцлерът, визирайки срещата на върха в Рим през март.

"Мисля, че Братислава стана изходен пункт за интензивна работа. Всички бяхме единодушни, че сега не става дума нито за гръмки изявления, нито за внасяне на промени в договора", продължи Меркел. По думите й срещата е преминала в дух на сътрудничество.

"Целта ни е по възможност да спрем или да съкратим нелегалната миграция, но от друга страна, трябва да се борим с причините за бягството. За това служи именно споразумението с Турция, напомни канцлерът, подчертавайки необходимостта от оказване на помощ на хората непосредстевно на място.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка написа в Туитър: Имаме предложение за пътна карта за конкретни стъпки за укрепване на доверието на гражданите във функционирането на ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че срещата в Братислава не е успяла да промени имиграционната политика на ЕС, която той определи като самоунищожителна и наивна.

По думите му, без Германия да наложи твърд таван за броя на мигрантите, които е готова да приеме, "засмукващ ефект" ще продължи да привлича мигрантски маси в Европа. "Нещо трябва да се направи в този аспект", каза Орбан. Той добави, че европейските страни по балканския миграционен маршрут, включвайки Австрия и Германия, ще се срещнат на 24 септември, за да се опитат да намерят решение.

Италианският премиер Матео Ренци също определи в Туитър напредъка, постигнат на срещата, като "прекалено малък", и предупреди, че "без промяна на политиката по отношение на икономиката и миграцията, Европа рискува много".

Вишеградската четворка: Повече сигурност на границите

Лидерите на страните от Вишеградската четворка, включваща Чехия, Словакия, Полша и Унгария, направиха съвместно изявление, призоваващо за подобряване на сигурността на ЕС, включително създаването на ефективна гранична и брегова охрана, както и тясно сътрудничество с Турция и други държави от Близкия изток и Северна Африка при решаването на миграционната криза.

Страните от Вишеградската четворка призовават за засилване на охраната на границите на ЕС и прекратяване на практиката на подкрепяне на нелегалната имиграция в съюза. Те отхвърлят предлаганите от Европейската комисия квоти за разселване на бежанци.

Решението за приемане на мигранти трябва да е от компетентността на националните правителства, според Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четирите страни са готови да предоставят и пряка помощ за защита на външните граници на ЕС от нелегални имигранти.

Обща военна сила?

След срещата на върха на лидерите на ЕС в словашката столица в петък стана ясно, че Европейската комисия ще представи през декември още веднъж предложението за единна европейска армия. Намерението е споразумението за нея между държавите-членки на Общността да бъде постигнато до юни 2017 г.

Франция и Германия вече съставиха план за създаване на „обща военна сила“, а План за европейска отбрана представи върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини.