Вместо първоначално обявения вариант, който предвиждаше незабавно увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд с една година от 1 януари 2012 г., сега ГЕРБ предложи това увеличаване да стане плавно – по 4 месеца през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. за трета категория труд, съобщиха bTV и БНР. 
За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има. 

Така вместо "шоково вдигане" на възрастта с една година, предлагаме едно поетапно тригодишно увеличение до достигане на възрастта за жените - 63 г., а за мъжете - 65 г,, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Първоначално ГЕРБ предложили да не се вдига възрастта за пенсиониране за първа и втора категория труд от следващата година, а увеличението с 1 година да е само за масовата трета категория, предаде БГНЕС. Синдикатите категорично отхвърлили това предложение и поискали ново.

Окончателното предложение на ГЕРБ обяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова след края на срещата.
"С четири месеца, ако се увеличи възрастта за пенсиониране, през 2012 г. ще бъдат засегнати 8670 граждани. Голяма част от тях ще искат да работят, само 20-30% от тях ще искат да се пенсионират. Не мисля, че те трябва да са препъни камъчето за социалния мир и финансовата стабилност", коментира Фидосова.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обаче беше категоричен, че преговарящите от синдикатите нямат мандат да приемат такъв вариант - те са твърдо против увеличение на възрастта от 2012 г.

Синдикатите държат да се вземат други мерки за попълване на дефицита в НОИ.
"Трябва да бъде търсен разумният компромис, но чухме реакции по наши предложения, които трябва да бъдат изследвани. Продължаваме да смятаме, че по отношение на ивалидните пенсии има огромен резерв - не може да плащаме ежегодно 1 млрд. за инвалидни пенсии и това да не тревожи никого", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

По думите на Фидосова в парламентарната група на ГЕРБ има разбиране по темата за криминализиране на неплащането на социалните осигуровки и изплащането на трудовите възнагараждения само по банков път, както и по още няколко конкретни теми, които могат да бъдат обсъдени, съобщи БТА.

Преговорите между ГЕРБ и синдикатите ще продължат в четвъртък в 12 часа, предаде БНР.
Преди това предложението на депутатите от ГЕРБ ще трябва да бъде одобрено от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, които преди дни твърдяха, че протестите не ги плашат, а ускорената пенсионна реформа няма алтернатива.
Предложеният компромис ще бъде обсъден и от синдикатите, които искат пакетът от промени в трудовото и осигурително законодателство да се разгледа комплексно. Синдикатите настояваха и за запазване на класа за прослужено време.
 
Решението за пенсионната реформа дойде в деня на национален протест, в който се включиха над 30 хиляди българи от цялата страна.
Изненадващо към края на митинга пред Народното събрание след среща със синдикалните лидери от ГЕРБ обявиха, че предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012 г. ще бъде изтеглено от комисия днес и ще бъде търсено решение.