Те трябваше да започнат работа още от август тази година, но това не може да стане поради липса на достатъчно магистрати и база. Едва в началото на този месец ВСС избра председатели на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура - Светлозар Костов и Борислав Сарафов. Единственият кандидат за председател на Апелативния специализиран съд Росен Русев обаче оттегли кандидатурата си, след като висши магистрати подложиха на сериозна критика стратегията му.

"Едва шест месеца след влизането в сила на един от извънредните закони на ГЕРБ, се налага неговата промяна. Вносителите спестяват факта, че любимото отроче на властта – Специализираният съд на ГЕРБ, започна с фалстарт. Той си остава една фикция, защото няма най-важното – назначени магистрати, които да правораздават", коментира Мая Манолова от БСП по време на дебатите, цитирана от "Фокус".

Според нея в „суперструктурата” ще започнат да правораздават хора без необходимата подготовка. 
„И след 1 януари 2012 г. може да се окаже, че няма кой да бъде обучаван в Специализирания съд. Може би той ще си остане една празна сграда с празни съдебни зали, със свободни щатни бройки. За едната съдебна институция бе подал документи само един кандидат, а той изчезна яко дим, когато се заговори за проверка на работата му”, каза още депутатката от левицата.

По думите й тази структура е конюнктурна и няма да просъществува дълго. "Натискът от страната на изпълнителната власт ще бъде колосален. От спецсъдиите ще се иска просто да подпечатват обвинителните актове на прокуратурата. Кой уважаващ себе си магистрат ще се постави в подобна ситуация?”, попита Манолова.
Тя Манолова направи аналогия със Словакия, където председателят на Върховния съд на страната и бивш министър на правосъдието е казал преди месец в интервю следното: „В Специализирания съд се събраха най-мързеливите и неподготвени съдии. Кой независим съдия ще иска да работи в подобна тоталитарна структура?”.

Манолова прогнозира, че спецсъдът в България няма да проработи и на 1 януари. „До колко ГЕРБ ще има все още власт тогава, е спорно”, коментира тя.

"Изправени сме пред обективни обстоятелства. Не можем да си заровим главите в пясъка като щаруси. За да стартира нормално Специализираният съд, бяхме принудени да внесем тези промени в НПК", заяви пък депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Той изтъкна, че още няма шеф на първоинстанционния специализиран съд и че предстои избор на редови магистрати. По думите му от ГЕРБ са изправени пред факти и обстоятелства, които трябва да бъдат решени. „Имаме волята тези органи да работят ефективно”, увери Ципов.

Синята коалиция обяви, че ще подкрепи законопроекта. Екатерина Михайлова посочи, че предвид задълбочаващия се хаос, ако не бъде удължен срокът, част от разследванията и производствата трябва да се движат през специализиран съд и прокуратура, които не функционират.
„Ако сме конструктивни, ако искаме все пак да помогнем, това ще го подкрепим, за да не направим по-голяма беля”, заяви тя.
Депутатката от ДСБ обаче добави, че това не оневинява управляващите, че не са предвидили какво се случва.
„Ще дадете на прохождащи хора най-сложните случаи”, посочи Михайлова, и призова управляващите от ГЕРБ да помислят добре до 1  януари.

Според Павел Шопов от "Атака" пък Специализираният съд не е панацея, но е много важен елемент за ефективна борба с организираната престъпност.
„Отлагането е фиаско. От целия грохот по темата преди 2 години, сега нещата са вяли. Всичко е било празен звук и фалшива политическа воля. Не идея, а пропаганда. Това е кадрова, идейна, законодателна импотентност. Нямало сграда и подготвени кандидати - това е смешно, абсурдно и гротескно. Гласувайте си отлагането на създаването на спецсъда, с което ще решите той да потъне в историята като много други ваши обещания”, обърна се той към депутатите от управляващото мнозинство.

Последна актуализация в 11,20 ч.