100 000 лева са щетите за Сдружението на издателите на бизнес софтуер, съобщиха от МВР.

Антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП, компютърни експерти, инспектори от НАП и Дирекция "Инспекция по труда" проверили офиси на фирма в центъра на столицата.
Чрез пиратския софтуер българско дружество, което е представител на канадска компания, извършвало нелегална борсова търговия с акции, облигации и други ценни книжа на световни борси.

Години фирмата е управлявала нерегламентирани пари, а собствениците й - канадските граждани Р.Х. на 32 години и П.Н. 34 години, реализирали огромни приходи.

Кандидатите за работа във фирмата преминавали задължителен курс на обучение по борсова търговия на три нива, за което плащали 850 лева. След завършването на курса кандидатите депозирали 300 долара "гаранция срещу загуби" и 180 долара всеки месец такса за използване на "търговския софтуер" на дружеството.
Освен това, служителите на фирмата се подписвали на трудови договори с канадската компания, които по същество нямат правна стойност в България.

Бюджетът на държавата е ощетен със стотици хиляди левове, тъй като липсва каквато и да е финансово-счетоводна отчетност на дружеството.

От офисите на фирмата са иззети 26 компютърни системи с нелицензирани софтуерни продукти и специализиран софтуер за борсова търговия.
Пълният размер на нанесените щети на държавата ще бъде изчислен след финансово-счетоводна ревизия.

Срещу нелегалните борсови търговци е образувано досъдебно производство по чл. 172А от НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.