Кодът е обявен за областите - Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Бургас.

Според Националния институт по метеорология и хидрология обстановката ще се усложни най-вече в Източна България, където ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг и снегонавявания.

Разчистено е едното платно по пътя Пловдив-Смолян, който рано тази сутрин беше блокиран от голямо свлачище в участъка след Бачковския манастир. Екипи на пътната полиция контролират движението и на етапи пропускат автомобили в двете посоки. Аварийни екипи на областното пътно управление продължават разчистването на скалната маса. Движението е затруднено.

Като цяло пътната обстановка в Смолянско е усложнена. По всички проходи са въведени ограничения за движение на автомобилите с вериги, а товарните трябва да са без ремаркета и полуремаркета. В сила е забрана за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета по пътищата Девин - Михалково, Батак - Доспат и Гоце Делчев - Доспат - Борино. Товарните автомобили трябва да бъдат с вериги без ремаркета и полуремаркета по пътя Сърница - Доспат.

През цялата нощ 10 машини на пътноподдържаща фирма са почиствали общинската пътна мрежа в Смолян. Общо 22 селища са без ток в Смолянско заради аварии в електропреносната мрежа. 30 екипа на EVN са ангажирани по възстановяването на електрозахранването в областта. Работата на техниците е затруднена заради труднодостъпния терен на авариралите електропроводи.

Около 90 малки населени места в цяла Югоизточна България са без ток заради обилен снеговалеж и паднали дървета. Повишена e аварийната обстановка с електрозахранването в Родопите и по високите места в Пловдивска и Хасковска област.

Въпреки обилния снеговалеж републиканската пътна мрежа на цялата Ловешка област е проходима,. Затруднено е движението само по четвъртокласните пътища. Новата снежна покривка достига 15 сантиметра.

Затруднено е движението от паднали клони от снеговалежа в Кърджалийско в районите Падина, Бял извор, Неделино, Ардино, както и в Пловдивско между Храбрино и Дедево. Закъсал автобус с ученици е бил изтеглен рано тази сутрин от служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ между селата Припек и Желъдово, община Ардино. Децата са невредими, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От КАТ отново предупреждават - уверете се, че автомобилите ви са подготвени за зимни условия. Пътна полиция ще спира и санкционира водачите, които карат с летни гуми.

Тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета през Ришкия проход, съобщават от Областното пътно управление в Шумен.
Котленският проход е частично затворен, движението на всички автомобили там става с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Силният вятър и снеговалеж са образували навявяния в района на Петолъчката. В канавките в района на село Гавраилово има обърнат камион, а край село Тополчане - обърнат бус. Няма пострадали.
В Сливенско продължава да вали силен сняг и да духа вятър със скорост 16 метра в секунда от североизток с пориви до 20 метра в секунда.

Втори ден пристанището в Бургас е затворено заради силен вятър, достигащ на пориви до 18 метра в секунда. Проблемен е участъкът на подбалканския път София – Бургас, в района между Мъглиж и Гурково. Поради бурния вятър и силните снегонавявания пътната настилка е заледена.

Автобус с летни гуми предизвика струпване на автомобили край село Баня. Той заседнал и затруднил движението на останалите коли, съобщиха от Областната администрация в Бургас, цитирани от БТА.

Аварирал ТИР затвори рано тази сутрин “Проходът на републиката“. Камионът с румънска регистрация пътувал от Велико Търново за Стара Загора и към 5.00 часа се завъртял, защото бил с неподходящи гуми. ТИР-ът е изтеглен и движението е възстановено. Товарните моторни превозни средства да се движат задължително с вериги в участъка Русе - Бяла.

Паднало дърво върху контактната мрежа спря движението на тролейбусите във Варна, предаде "Фокус". В квартал „Владиславово” няма почистваща техника, пътните настилки са заледени и непочистени. Автобуси и тролейбуси не могат да изпълняват графика си и стоят блокирани в района.

Почистват ли добре пътищата - Анкета