Институцията е изпратила отговор до зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на управляващото мнозинство Димитър Главчев, цитиран от БТА.

Малко след наводненията миналата седмица, ГЕРБ реши да помогне с 1 млн. лв. от държавната си субсидия на засегнатите райони на Харманли, Хасково и Свиленград. Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче заяви, че тези пари са на данъкоплатците и с чужда пита помен не се прави. Той цитира Закона за политическите партии, според който парите от субсидията са предвидени само за партийни дела и избори.

"Отляво ни обвиниха в PR-акция, от ДСБ в нарушение на закона", коментира днес Главчев и обясни, че се е наложило да поискат от Сметната палата да каже дали дарението отговаря на Закона за политическите партии. "Силно се надявам, че след това писмо и другите партии ще започнат да постъпват по същия начин, по който постъпихме ние, тъй като над тях няма да виси дамоклевият меч на незаконността", добави депутатът.

"Според мен е изключително неуместно и най-малкото неморално да се обвинява ГЕРБ в евтин популизъм, всяка година сме дарявали в различни каузи, така че това не е нещо ново", заяви и Александър Ненков от ГЕРБ, цитиран от Дарик радио.
Преди време от партията дадоха част от субсидията за спешна операция на дете в чужбина.

Партиите могат да предоставят дарения на организации с нестопанска цел, учредени в обществена полза, като се спазват ограниченията за конфликт на интереси, пише още в отговора на Сметната палата. Такива средства могат да се дават и за лица за лечение или подпомагане на пострадалите при бедствие. При това дарителят свързва разхода с правото на контрол върху целевото му използване, се посочва в документа.

Законодателят принципно допуска, че е възможно политическа партия да е в позицията на дарител. В това отношение тя не е в позицията на публичните институции - държавни и общински, които не могат да правят дарения, защото парите по бюджетите им са за строго определени функции и правомощия, става ясно още от тълкуванието на ведомството на Валери Димитров.

Според него партиите не са част от държавата, не са държавни институции, имуществото им е отделно от това на държавата и те управляват самостоятелни права върху него. Веднъж постъпили по сметката на съответната партия, средствата от субсидията престават да са държавни, те стават партийни, т.е. юридическа принадлежност и могат да се разходват за негови цели в политическия процес, се казва още в писмото на Сметната палата.

"Законът за политическите партии в чл. 29 изрично споменава какво може да бъде разпределението на средствата, придобити като дотации от държавата за политическите партии. Категоричен съм, че даването на помощи от субсидиите противоречи на закона", заяви обаче на брифинг в парламента депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, предаде „Фокус”. "Конституцията и Законът са нормативните актове, те определят, че автентично тълкуване на нормативен акт от ранга на закон, може да дава само Народното събрание", допълни той.