27-годишният охранител от новозагорското село Кортен, който след като пусна заложниците се барикадира и заплашваше да се самоубие, излезе от сградата с вдигнати ръце и черна маска на лицето. Още вчера от МВР заявиха, че няма да прилагат срещу него сила и ще го оставят сам да реши кога ще напусне банката.

"Тази нощ имаше продължение на разговорите, които бяха водени и бяха дадени гаранции за неговата сигурност, операцията по предаването на похитителя мина без усложнения", зяви пред Нова телевизия вътрешният министър Цветан Цветанов. И в момента психолози продължават да работят с него, уточни главният секретар Калин Георигев.

Похитителят се е предал след преговори, които са осъществени от втори екип от психолози на МВР, пратен през нощта в Сливен, за да смени изморените им колеги, водили разговорите през първата нощ. Екипът е установил контакт с похитетеля и той явно е свикнал от предните преговарящи да поддържа контакт с тях, и са успели да го убедят, че няма опасност за живота му. В крайна сметка това е било условието за неговото предаване, каза пред „Фокус” директорът на Института по психология към МВР доц. Неделчо Стойчев.

"Не са произвеждани никакви изстрели срещу него от полицията. Просто той си е оставил пистолета и с психолога, с когото е преговарял, са излезли заедно, след което са били посрещнати от жандармеристи, охранявали мястото", каза още той, като уточни, че похитителят е изтощен.

"Когато нещо свърши добре, е лесно, но изводът е, че подчинените на министър Цветанов, на главния секретар Калин Георгиев и всички други психолози, които водеха преговорите, Военно министерство, което даде техника, местните структури на Сливен, на жандармерията и всички, които се включиха, се справиха добре", коментира по-късно пред ТВ 7 министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

"И тук за първи път ще кажа: изключително искам да благодаря на приятелите на барикадиралия се, които часове наред заедно с нас изиграха изключителна роля да няма жертви и да се предаде съответно задържаният, допълни той. Ние му гарантирахме, че ще го оставим колкото иска време да стои вътре, докато вземе решение, тъй като то беше или да се предаде, или да се самоубие, и именно тук неговите приятели, познати и близки изиграха много важна роля. Колкото са психолозите допринесли и всички останали, мисля, че и тези момчета направиха и дадоха максимума от себе си", добави премиерът.
По думите му МВР е проявило изключително европейско поведение и е действало по възможно най-разумния начин.

Последна актуализация в 10,30 ч.