Присъдата, която е окончателна и не подлежи на обжалване е 1 година лишаване от свобода, изтърпяването на която е отложено с изпитателен срок от 3 г. Освен това той няма да има право да заема магистратска длъжност в съдебната система за 2 г.

Магистратът е признат за виновен в това, че в кръга на службата си съставил официален документ с дата от 02.12.2005 г., в който удостоверил неверни обстоятелства – за намерен плик с надпис „Завещание“ за Продан Кръстев, при оглед в апартамент, като впоследствие го използвал като доказателство за предаване на саморъчното завещание.

Като помагач и подбудител Боянов е признат за виновен и в извършването на документна измама с неистински частен документ – саморъчно завещание от името на Радослав Чернев за Продан Кръстев.

Чрез използване на неистинското завещание Кръстев, който също е подсъдим по делото и получава същата присъда, получил неправомерно 3300 лв. от банка на основание, че е наследник на починалия собственик Чернев.

ВКС приема за неоснователно оплакването в жалбата на Боян Боянов за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, свързано с неправилна оценка на доказателствата по делото.

В мотивите пише: „В изпълнение на задълженията си да провери изцяло правилността на присъдата на първата инстанция въззивният съд е провел съдебно следствие, извършил е разпит на свидетели и е назначил съдебно-банкова експертиза, с което е преодолял доказателствената непълнота, допусната от първия съд“.

Съдът е направил цялостен самостоятелен анализ на всички доказателства и е дал ясен отговор кои от тях се кредитират и по какви съображения. 

"ВКС намира, че наказателната отговорност на подсъдимия за двете деяния правилно е реализирана в рамките на 1 г. лишаване от свобода, което е в размер близък до минимума за този вид наказание от три месеца лишаване от свобода. Отделните наказания са определени при категоричен превес на смекчаващите обстоятелства, като са отмерени изключително в полза на подсъдимия Боянов, поради което не са налице основания за допълнителното им редуциране по размер", подчертават още съдиите.