Според електроразпределителното дружество никъде няма да липсва електричество за повече от час. Целта на изключването на тока е да се осигури достатъчно електричество за Слънчев бряг, където потреблението е по-високо от очакваното. В района вчера натоварването е било 95-97 мегавата.

След получаване на оперативно разпореждане по телефона в 18,55 ч. от Централно диспечерско управление (ЦДУ) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), диспечерите на "ЕВН България Електроразпределение" АД започнаха ограничаване на потреблението на електроенергия в района северно от Бургас считано от 19:00 ч., съобщиха от  ЕВН. Това де факто означава въвеждане на ограничителен режим по искане на ЕСО. Спазвайки законовите разпоредби, ЕВН се подчини на разпореждането на ЦДУ и ограничи подаваните мощности от мобилната си подстанция Каблешково. Усилията на дружеството са насочени към свеждане на времето без ток до максимално краткия период от един час подобно на ситуацията от вчера, когато ЕСО отново нареди ограничаване на потреблението на електроенергия в района северно от Бургас. Ограничението е в сила до повторно разпореждане от ЦДУ до ЕВН.

По-рано от НЕК заявиха, че режим на тока в Слънчев бряг и региона няма да има.
Изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов определи информацията за това, че ще има режим на тока като „спекулации и психоза”, предаде "Фокус". По думите му - в Слънчев бряг е концентрирано потреблението на ток в часовия пояс от 18.45 до 21.45 часа. За това от НЕК са разговаряли със Съюза на хотелиерите в България както и със Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг за това в този часови пояс да се намали потреблението на ток като се намали климатизацията и осветлението. Организациите са приели това предложение с разбиране и са обещали да вземат необходимите мерки.