От вчера министър Дянков е на посещение в Смолянска област. Вицепремиерът откри ново депо за отпадъци в Доспат и посети Девин, където проведе срещи с местната общественост, съобщава изданието „Смолян днес", цитира го КРОСС.

Заплатите у нас ще се удвоят до 8 години, цитира го и "Стандарт", като коментира, че с думите си той е дал заявка директно за трети мандат. Увереността му се крепяла на факта, че България има добра доходна политика благодарение на финансовата си стабилност. "Първото увеличаване на доходите ще е от септември (от днес се вдига минималната работна заплата на 270 лв. - бел. Дир. бг), а в бюджета за 2012 г. ще се мисли за допълнително увеличаване на доходите", съобщил финансист номер 1.

„В края на септември правителството ще може да обяви каква ще е доходната политика. Това, по което се работи по-активно е прогнозата за икономическия ръст на България и на Европа като цяло, защото лятото беше период, в който имаше доста по-голяма несигурност в европейската икономика. Нашите прогнози за 2012 година излизат в края на септември. Само след това ние ще имаме възможност да кажем каква ще е доходната ни политика, но определено през 2012 година ще има възможност за увеличаване на доходите. Просто трябва още малко време”, каза министърът, според смолянското издание.

Само преди дни по повод поисканото от КНСБ увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от януари Дянков бе категоричен, че няма да се подаде на натиск на синдикатите и че още е много рано да се прецени има ли възможност за увеличение.
В началото на август той каза, че през пролетта на 2012 година ще има ново увеличение на минималната работна заплата.

Според него трябва да има децентрализация във финансирането на общините, но това може да стане само когато кметовете са толкова финансово дисциплинирани, колкото и правителството.

Допустимият размер за дълговете и на местните бюджети е 10 процента (колкото е дългът на централната власт - но измерен спрямо БВП на цялата държава - бел. ред.). За недисциплинираните общини ще се въведат глоби под формата на удръжки от държавните субсидии, цитира Дянков и вестник "Марица", който също пише за обещаното увеличение на доходите. "Много кметове като градоначалниците на Смолян (Дора Янкова - бел. ред), Перник (Росица Янакиева от БСП), Дупница (Атанас Янев, избран като независим) харчат преди изборите на юруш, така че на техните наследници ще им бъде много трудно и ще им трябва поне 2 години, за да вкарат в ред финансовия батак, който ще заварят", даде пример финансовият министър.