Поне месец двамата обирджии на столичния финансов център на "Алианц" са наблюдавали атакувания банков клон, цитира разследващи bTV. Преди удара вероятно са направи оглед и отвътре.

Освен, че охранителят не е имал оръжие, е липсвало и ограничително стъкло между касиерката и външните лица, обясни зам- директорът на "Национална полиция" Милчо Енев.

Когато има криза, всеки пести от сигурност, защото тя е най-скъпа. Това е най-големият проблем във връзка със зачестилите в страната обири на пощенски и банкови клонове, смятат комисар Николай Григоров - началник на „Охранителна полиция” към МВР, и ген. Петко Ангелов – представител на Сдружението на фирмите за охрана.

„За инкасо автомобилите, например, трябва да има втори вход, за да може да спре близо до вратата и направо да се влезе в трезора – в защитеното помещение, да не се минава през салона. Масово обаче това и други изисквания не се изпълняват. Всеки решава докъде може да поеме риск”, заяви комисар Григоров.

По думите му компаниите много често решават, че е по-евтино просто да се застраховат. Позицията им донякъде се дължи и на факта, че клоновете им се отварят в помещения, които често сменят предназначението си. Обраното - преди това представителство на „Алианц” преди това било сладкарница.

Генералът увери, че се взимат всички мерки за обучение на персонала по такива пощенски и банкови клонове – чрез тренировъчни програми се разигравали различни ситуации и реакциите им.
„Най-важното е да се запази животът на хората и да не се допусне използването на оръжие. Съветваме служителите да не предизвикват нападателите, просто да им дадат парите. Такава е и световната практика”, заяви Ангелов.

По данни на полицията 12 са обирите на банки, пощи и банкомати за тази година, а за миналата са били 11. По 2 разкрити случая има както за 2011-а, така и за 2012 г.

На 22 юни в Пловдив 33-годишният охранител от G4S Георги Енев открадна 1,5 милиона лева от инкасовия автомобил, който шофираше. Той се укриваше от полицията в продължение на две седмици, след което на на 5 юли се предаде в Окръжната прокуратура в Пловдив. В момента следствието е зациклило, тъй като Енев отказва да даде подробности за намеренията си, както и за това дали е действал сам. Не е ясно също и къде са парите, които е откраднал.
Това е най-големият обир тази година.