Резултатите от провелия се вчера референдум показват, че 74% от избирателите са отхвърлили плана за съкращаване на броя на новодошлите имигранти от 81 хиляди на 16 хиляди годишно, въпреки че преди 9 месеца макар и крехко мнозинството прие въвеждането на имигрантски квоти, предаде БНР.

Мнозинството от 26-те кантона са гласували против предложенията, което автоматично означава, че те не се приемат. Тези резултати отговарят на предварителните очаквания, съобщи БТА.

Инициаторът на вчерашното допитване - организацията „Екопоп“, твърди, че разрастването на населението от 7 на 8 милиона души през последните две десетилетия поставя пред изчерпване природните и социалните ресурси на Швейцария.
Мнозинството обаче смята, че пришълците са необходими за икономическото процъфтяване на страната - особено висококвалифицираните от ЕС.

Резултатите от други два референдума, проведени вчера - за увеличаване на златните резерви на централната банка и за премахване на данъчни облекчения за богати чужденци - най-вече милионери, също излязоха отрицателни за вносителите на предложенията.

Първото беше отхвърлено със 78% срещу 20 на сто, а второто 74% срещу 60 на сто.