Това сочат съобщените от швейцарската телевизия официални окончателни резултати, предадоха Франс прес и БТА. Предложението за ограничаване на масовата имиграция бе направено от дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента.

Европейската комисия изрази съжаление от резултата на референдума в Швейцария, на който избирателите се произнесоха за въвеждане на квоти за имиграцията, предаде Франс прес. "Европейската комисия съжалява, че инициативата за въвеждане на квоти за имиграцията бе одобрена с това гласуване. Това е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Европейския съюз и Швеяцария. Европейската комисия ще разгледа последиците от тази инициатива върху цялостните отношения между Европейския съюз и Швейцария", се казва в декларация на комисията, цитирана от АФП.

Швейцарското правителство, повечето политически партии и работодателите бяха категорично против с аргумента, че това може да навреди на националната икономика и на отношенията с ЕС. Според резултатите след преброяването на всички бюлетини предложението се приема с мнозинство от гласовете на национално равнище (50,3 процента от гласувалите) и от мнозинството швейцарски кантони - двете необходими условия за утвърждаване на резултат от референдум.

Според Клод Лоншан от института ГфС подкрепата за "слагане край на масовата имиграция" е била между 50,4 и 50,9 процента от гласовете.

Френскоезичните кантони гласуваха против предложението да се въведат квоти за имигранти, а немскоезичните и италианскоезичните кантони подкрепиха този ход, който може да доведе до сериозни последици за отношенията на Швейцария със страните от ЕС.

Днешният резултат означава, че правителството на Швейцария ще трябва да предоговаря мъчно постигнатото двустранно споразумение с ЕС за свободно придвижване на работници, отбелязва Асошиейтед прес. Още преди да се състои днешният референдум, ЕС предупреди, че ако Швейцария сложи край на двустранното споразумение за свободно придвижване, всички други двустранни споразумения между Швейцария и ЕС ще бъдат денонсирани, отбелязва Франс прес.