Това е в основата на предложение на ЕС, което ще бъде представено най-късно през следващата седмица, съобщава австрийският вестник „Ди Пресе”, цитиран от "Фокус".
В момента действа т.нар. „Шенгенски граничен код”, който позволява връщането на паспортните проверки между страните от Шенген в случай на сериозна заплаха за обществения ред или за националната сигурност.

Предвижда се контролът да бъде връщан за срок от пет дни. Ако срокът е по-продължителен, решението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от останалите страни-членки.

В началото на юли Дания възстанови граничния контрол въпреки правилата на Шенгенското споразумение за свободно движение.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген днес отново ще бъде обект на дискусии в Европейския парламент и Европейската комисия. Решения обаче не се очакват, тъй като и двете институции вече приключиха участието си в процеса.
Още преди три месеца Европарламентът одобри резолюция в подкрепа на приемането ни през 2011 г. и с това ролята му за оформяне на крайното решение приключи. Същото важи и за Европейската комисия, която беше наблюдател в завършилия през април процес на оценка на техническата ни готовност.

Въпреки това вътрешните министри на двете страни са поискали и среща с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тази среща ще се проведе днес, а в навечерието й говорител на Малмстьом отново припомни, че комисията не може да влияе на решението, но смята, че щом България и Румъния са технически готови, заслужават да получат ясна перспектива.