В Брюксел ще се проведе среща на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС и разширяването на Шенген с двете страни беше включено в дневния ред на заседанието. Причината въпросът да не се обсъжда обаче е противопоставянето на няколко страни членки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няма да има нито гласуване, нито решение по време на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС и на четирите асоциирани към Шенгенската зона страни (Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), се казва в изявлението.

"За момента няма консенсус между страните от Шенген по въпроса за интегрирането на София и Букурещ, защото няколко страни имат резерви или безпокойство", посочи източник от ирландското председателство.
"Този въпрос няма да бъде решен от ирландското председателство и ще бъде прехвърлен на Литва, която поема ротационното председателство от 1 юли 2013 г., е добавил изтчникът.

Холандия ще изчака мониторинговите доклади за България и Румъния през декември, за да реши, дали би гласувала за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, заяви за БНР холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен.
Той припомни, че страната му иска да види два поредни положителни доклада на Европейската комисия, преди да даде положителен вот.

Преди дни румънският премиер Виктор Понта прикани партньорите си от ЕС да дадат съгласие за присъединяване на неговата страна и на България към Шенген. Това накара Германия да заплаши с вето, ако се стигне до гласуване.

Междувременно стана ясно, че и Финландия ще блокира присъединяването на България и Румъния, тъй като са "твърде корумпирани и не са успели да ноложат върховенството на закона".

Според дипломатически източници, резерви имат и други страни, предаде БНР.